BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU vil granske påstått industrispionasje via Echelon

EU-parlamentarikere krever nå at det nedsettes en egen granskningskommisjon som skal se nærmere på påstandene om at USA benytter et elektronisk overvåkningssystem til industrispionasje i Europa.

Øystein Kvistad
24. feb. 2000 - 12:48
digi.no



Committee on Civil Liberties

Les mer om denne og andre Echelon-saker her:
Fransk opprør mot Echelon-basert industrispionasje
Datakrasj lammet USAs avlyttere
Forsker offentliggjør Echelon-dokumenter fra NSAs arkiv
Danske Echelon-artikler offentliggjort på web
Amerikansk nettsted samler bakgrunn om Echelon
Interessant patent til amerikansk overvåkningsorgan
Echelon-innslag utløser nye krav om åpenhet
Kollektiv nettdugnad for å jamme NSAs overvåkning
Aktivister vil angripe Echelon på Internett
Australia først ute med å innrømme at Echelon finnes
Ny Echelon-rapport tilgjengelig på web
Kongressrepresentant krever høring om Echelon
Tilbakegang for ytringsfriheten på Internett
Overvåkning i EU-parlamentets spørretime
Algoritmisk overvåkning i neste århundre
EU-parlamentariker frykter FBI-overvåkning
EU-parlamentet krever utredning om overvåkning

De grønne


- Echelon er utenfor enhver kontroll. Det er et ulovlig spionsystem som drives av amerikanske og britiske myndigheter samt noen andre land. Det representerer en reell trussel mot EU-borgeres rettigheter og økonomi, tordner De grønnes leder, Paul Lannoye.

27. januar i år kunne digi.no fortelle at forsker Jeffrey Richelson ved det frittstående National Security Archive hadde offentliggjort deklassifiserte dokumenter fra USAs overvåkningsorgan NSA som bekrefter eksistensen av det internasjonale overvåknings- og avlyttingsprogrammet Echelon.

(Trass i navnelikheten, er det ingen forbindelse mellom National Security Archive ved George Washington University i USAs hovedstad, der forsker Jeffrey Richelson holder til, og forsvarsdepartementets overvåknings- og avlyttingsorgan National Security Agency (NSA) som utenforstående lenge har ansett som primus motor i Echelon.)

Richelson gikk gjennom dokumenter som NSA nylig deklassifiserte. Noen av dokumentene har vært i Richardsons besittelse i flere år, andre har han fått de siste månedene. Alle er rekvirert med utgangspunkt i offentlighetsloven Freedom of Information Act. Bruken av denne loven for å tvinge regjeringsorganer til å frigi følsomme dokumenter er den fremste arbeidsmetoden til National Security Archive.

Ifølge Richelson gir dokumentene et utvetydig bevis for Echelons eksistens. De antyder imidlertid videre at de mest ekstreme antakelsene om Echelons rekkevidde og teknologi ikke svarer til de faktiske forholdene.

I sin oppsummering av dokumentene skriver Richelson at Echelon ikke svarer til beskrivelsene av det som et globalt program som avlytter alt som er av elektronisk kommunikasjon, analyserer det automatisk og fôrer etterretningstjenestene i USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand med resultatene.

Det som dog bekreftes i dokumentene er at Echelon lar deltakerlandene - ovennevnte samt medlemmene i EU og NATO - spesifisere hva de trenger å avlytte og få det automatisk overført fra avlyttingsanlegg i Storbritannia og USA. Det bekreftes videre at Echelon ennå ikke disponerer programvare som gjør det mulig å automatisere avlyttingen av tale, basert på ordgjenkjenning.

Den skotske frilansjournalisten Duncan Campbell trakk samme konklusjon i Echelon-rapporten som han utarbeidet for teknologikomitéen til Europa-parlamentet i fjor våres. Det er også verdt å merke seg at begrensningene som Richelson snakker om, ikke utelukker de overgrepene som er nevnt i Campbells rapport.

Det tyske parlamentsmedlemmet, kristeligdemokraten Christian von Boetticher, uttalte til reportere som dekket gårsdagens EU-høring, ifølge det amerikanske nettmagasinet Wired, at den antatte kostnaden for Echelon-nettverkets påståtte industrispionasje kan ha påført europeiske virksomheter tap i størrelsesorden 20 milliarder euro - omlag 160 milliarder norske kroner.

EU-kommisjonen har tidligere avvist krav fra Parlamentet om å gripe inn overfor Echelon, med begrunnelsen av "systemets eksistens aldri er blitt bevist".

- Dette er bare rykter, og jeg forholder meg ikke til rykter, kun fakta, sa EU-kommissær Frits Bolkestein under gårsdagens høring, skriver Wired.

Den britiske statsminister Tony Blair har tidligere gått ut og kategorisk avvist at Storbritannia har spionert på sine partnere i EU.

Et av de danske medlemmene i Committee on Civil Liberties, Ole Krarup fra "Folkebevægelsen mod EU-Unionen" sier da også til Computerworld Danmark i dag at han ikke ser videre optimistisk på EUs muligheter til å bremse Echelon.

"Sanktionsmulighederne overfor landene, der deltager i Echelon er for så vidt urealistisk i det nuværende politiske klima, fordi EU utvivlsomt vil lave den vægtning, at grundlæggende rettigheder er mindre vigtige end kombinationen af e-commerce og statens sikkerhed. Det, der i lige så høj grad er økonomiske interesser, kan blive overskygget af lange udredninger om, at Echelon bekæmper terrorisme. Derfor er jeg ikke optimistisk om mulighederne for at ændre på Echelon via EU", sier Krarup til Computerworld Danmark.

Karup legger også til at han støtter Committee on Civil Liberties i at det må legges frem flere bevis og bakgrunnsmateriale om Echelons effekt før en kan gå videre med saken.

- - -

(Lenke til ulike Echelon-dokumenter på nett finner du nedenfor)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.