EU vil ha endret Microsoft Office

EU-kommisjonen vurderer ny krav om standardformater for dokumenter, noe som kan true Microsoft.

EU-kommisjonen vurderer ny krav om standardformater for dokumenter, noe som kan true Microsoft.

EU-kommisjonens ”Interchange Data between Administrations”-enhet (IDA), kom i mai i år med flere forslag om retningslinjer for å møte en stadig økende bekymring i EU vedrørende utvekslingen av elektroniske dokumenter. Blant forslagene er å gjøre det enkelt for folk å skifte mellom Microsoft Office-baserte dokumenter og de som er laget med programvare basert på åpen kildekode. I tillegg foreslår IDA at OpenOffice-formatene også fremmes for standardiseringsorganisasjonen ISO slik at de kan gjøres til internasjonale standarder.

Ifølge News.com har president for Sun, Jonathan Schwartz, nylig sendt et brev til EU-kommisjonen hvor han uttrykker støtte for IDAs forslag om å etablere formatene brukt av OpenOffice til internasjonale standarder.

Allerede arbeider Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) med å gjøre håndteringen av XML i OpenOffice til en standard, som vil bli kalt OASIS Open Document Format.

I brevet til EU skriver Schwartz at Sun-representanter har luftet ideen om ISO-standardisering for OASIS-medlemmene, men understreker at Sun verken kontrollerer OASIS eller ISO, så han kan ikke love at dette vil lykkes.

- Men vi ser ingen alvorlige hindringer for øyeblikket, og jeg tror vi kan være optimistiske om at OASIS Open Office XML-formatet vil bli en ISO-standard, skriver han.

    Les også:

Rapporten fra IDA forslår også at programvareprodusentene lager filtre som lar XML-baserte dokumenter laget med én applikasjon bli lest med en annen. Schwartz forteller at Sun vil legge til nye filtre i de neste utgavene av både OpenOffice og den kommersielle utgave, StarOffice, som skal tillate utveksling av dokumenter basert på WordML og ExcelML, som er XML-dialektene Microsoft benytter i dokumenter for henholdsvis tekstbehandling og regneark. Han forteller også at disse filtrene vil være tilgjengelig for bruk av andre aktører i bransjen.

News.com spekulerer også på om forbedret utvekslingen av dokumenter mellom Microsoft Office og Suns StarOffice vil komme som følge av det omfattende forliket og partnerskapet de to selskapene inngikk tidligere i år. Om en slik eventuell utvekslingsløsning også vil tilgjengelig for åpen kildekodebaserte OpenOffice, er usikkert.

Microsoft hevder på sin side at slike filtre vil være overflødige for dette selskapet sin del, siden Office 2003 skal kunne lese dokumenter basert på ethvert XML-skjema, inkludert de som benytter av OpenOffice.

EUs dokumenter om dette temaet er tilgjengelige på denne siden.

Til toppen