JUSS OG SAMFUNN

EU vil ha frie nett

Men Neelie Kroes vil ikke innføre forhastede regler for å sikre dette.

Bilde: EC / G. Boulougouris
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. apr. 2010 - 15:19

I en tale til under ARCEP Conference (L'Autorité de Régulation des Communications Electroniques et des Postes) i går tok EU-kommisær Neelie Kroes opp temaet nettnøytralitet.

I talen, som er gjengitt her, forteller Kroes at hun støtter de samme fire forbrukerfriheter som den amerikanske Federal Communication Commission (FCC) utarbeidet i 2005. Dette handler om at brukerne skal kunne få tilgang til det lovlige Internett-innholdet de ønsker, å kjøre de applikasjoner og tjenester de ønsler, å koble til de enheter de ønsker og å ha konkurranse.

FCC foreslår nå ytterligere to prinsipper, angående ikke-diskriminering og gjennomsiktighet. Kroes mener at mens viktigheten av økt gjennomsiktighet er klar, slik at det er krystallklart for alle brukerne under hvilken praksis operatørene kontroller nettverket, så må konsekvensene av prinsippet om ikke-diskriminering nøye vurderes.

Men Kroes ønsker å unngå at man kommer med forhastede løsninger før man nøye har gransket potensielle problemer

- Gitt at så mye av denne debatten handler om ulike formater for trafikkstyring, la meg bruke en veitrafikk-analogi. Det er mange måter å styre trafikk på: ved å forbedre infrastrukturen, innføre avgifter, opprette kryss eller rundkjøringer for å utbedre flaskehalser. Men å skape nye regler og overfylle gatene med skilt vil ikke automatisk bidra til at trafikken flyter. Tvert imot, å sette en politikonstabel på et travelt gatehjørne kan ofte føre til den langsomste trafikken av alle. Så jeg vil ikke være en som kommer opp med en løsning først og deretter ser etter et problem å knytte den til. Jeg er ikke en politikonstabel på leting etter et travelt gatehjørne, sa Kroes.

I talen kunngjorde hun at hun har til hensikt å igangsette en offentlig høring innen sommeren for å få fremdrift i Europas debatt om nettnøytralitet.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.