BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU vil ha moms på salg over Internett

EU har lagt frem et lovforslag som krever at land utenfor EU legger moms på salg over Internett. Dette skal jevne ut konkurransen med USA.

8. juni 2000 - 10:03

USAs lederrolle på Internett skaper store problemer for EU. For uten moms, velger stadig flere EU-borgere å kjøpe varer og tjenester fra amerikanske bedrifter. Dette ønsker EU å stoppe.

EU har derfor lagt frem et lovforslag om å legge moms på salg av varer og tjenester solgt over Internett. Selskaper som Amazon.com må derfor registrere seg i minst et EU-land og øke prisene på sine varer med en på mellom 15 og 25 prosent, skriver Wall Street Journal.

Les mer om de norske, amerikanske og europeiske reglene for nettskatt :
Norsk aAvgiftssjokk på nettkjøp
Utsetter Internett-skatt i to år
Skattefritt på nettet
EU forbereder mva på digitale nedlastinger
Momsen skal legges på prisen i USA og betales der hvis kundene er en privatperson. For EU-bedrifter som selger til privatpersoner betaler allerede slik skatt. Bedrifter skal betale momsen i sitt hjemland og rammes derfor ikke.


Men EU står ovenfor store utfordringer, for amerikanske myndigheter og en rekke representanter for IT-bransjen, blant annet Andy Grove i Intel, ser på EU-forslaget som proteksjonisme. Amerikanerne påpeker en rekke problemer med å håndheve reglene.

- Amerikanske selskaper skal ikke være skatteinnkrevere for europeiske stater. Det er tvilsomt at EU kan pålegge amerikanske selskaper slike krav, sier Ken Waschcq, sjef for bransjeorganisasjonen Software and Information Industry Association til Wall Street Journal.

EU vil kunne kontrollere fysiske pakker slik Norge gjør, men lovforslaget gjelder også salg av varer og tjenester som lastes ned eller brukes over Internett. Dermed vil informasjonstjenester og spilleverandører måtte betale moms.

Norge rammes i utgangspunktet også hvis de nye reglene vedtas, men med den høye norske momsen betyr ikke EU-reglene noen økte avgifter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.