EU vil ha slutt på kabel-kaos

Samme ladekabel skal fungere på alle enheter.

EU vil ha slutt på kabel-kaos
Lightning-kabelen til iPhone bryter med EUs ambisjon om at ladekabler skal være standard og fungere på alle enheter.

Mobilprodusentene kan bli tvunget til å holde seg til micro-USB-kontakter på alle mobiltelefoner og nettbrett solgt i Europa.

Kravet om en standard ladekabel som virker på tvers av alle enheter skal etter sigende motvirke elektronisk avfall, samt kutte kostnader for sluttbrukere.

Dette er ledd i et nytt lovforslag som EUs komité for indre marked & forbrukerbeskyttelse i går enstemmig vedtok.

– Vi oppfordrer medlemslandene og produsentene til endelig å innføre en universal-lader, for å sette en stopper for kabel-kaoset som råder innen mobiltelefoner og nettbrett, uttaler komitemedlem Barbara Weiler.

Lovforslaget vil senere bli forelagt Europaparlamentet for endelig avgjørelse.

Mange produsenter har allerede gått over til micro-USB. De som ikke har gjort det vil etter alt å dømme bli pålagt å innordne seg.

– Apple kan bli tvunget til å fjerne sin proprietære Lightning-kontakt på iPhone- og iPad-modeller solgt i Europa, hevder et tendensiøst oppslag i svenske MacWorld.

Det virker lite sannsynlig. Et mer realistisk utfall er at Apple legger med en omformer. Pluggen finnes allerede og selges i britiske og franske butikker for drøyt 150 kroner.

I så fall kan iPhone og iPad ende opp med å bli dyrere for europeiske kunder, stikk motsatt av hensikten med lovforslaget.

    Les også:

Les mer om: