JUSS OG SAMFUNN

EU vil ha strengere BigBrother-registrering

Arbeidsgruppen for EUs personverndirektiv vurderer å stille strengere krav til registrering av deltakere og søkere til ulike virkelighets-TV-konsepter.

Therese Werenskiold
7. des. 2001 - 09:50

Virkelighets-TV, eller såkalte dokusåper, slik som Robinson, BigBrother, Farmen, Harem og Temptation Island, er blitt svært populært. Stadig skal nye grenser sprenges, og nye konsepter legges frem. Mange står i kø for å få sine "15 minutes of fame".

Nettstedet Jussnett Avis skriver at arbeidsgruppen for EUs personverndirektiv nå vurderer strenge krav til registrering av deltakere og søkere til reality-TV.

Arbeidsgruppen, som består av sjefene for europeiske datatilsyn, har laget et forslag til hvordan deltageropplysningene bør behandles både i prosessen med å plukke ut den rette deltager, i løpet av TV-serien og etter at vinneren er kåret.

Datatilsynet i Norge opplyser til Jussnett Avis at arbeidsgruppen på sitt neste møte skal drøfte, og bli enige om, en rekke anbefalinger for forsvarlig behandling av "big brother"-opplysninger.

Ved intervjuer før kandidatene velges ut til å delta i ulike virkelighets-konsepter, skal bare nødvendig og relevant informasjon samles inn. Dersom innsamlingen også omfatter sensitiv informasjon som for eksempel sexvaner eller politisk oppfatning, skal dette undergis spesielt strenge restriksjoner, skriver Jussnett.

Søkere som ikke fått plass i TV-programmet, skal slettes fra registrene umiddelbart etter utvelgelsen. Datatilsynet ønsker også at dersom opplysninger om deltakerne skal tas vare på etter at serien er sendt, så må hver enkelt deltager uttrykkelig gi sitt samtykke til dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.