JUSS OG SAMFUNN

EU vil ha strengere kontroll med amerikansk overvåking

Brussel (NTB-AFP-Reuters): EU krever strengere kontroll med USAs muligheter til å hente ut personopplysninger om europeiske borgere.

Det er høyst uklart om EU og USA rekker å komme til enighet om en ny dataoverføringsavtale innen den selvpålagte fristen, 31. januar 2016.
Det er høyst uklart om EU og USA rekker å komme til enighet om en ny dataoverføringsavtale innen den selvpålagte fristen, 31. januar 2016.
NTB
19. jan. 2016 - 08:37

EU og USA arbeider for tiden med å bli enige om en ny datadelingsavtale, som skal gjøre det mulig for selskaper å overføre personopplysninger fra EU til USA. Den tidligere avtalen, kalt «Safe Harbour» ble erklært ugyldig i oktober fordi den ikke beskyttet personopplysningene godt nok fra overvåkingsmyndighetene.

Samtalene om en ny avtale har pågått i to år. Utfordringene er å få på plass et regelverk som effektivt kan sikre at amerikanske agenter ikke får tilgang til europeiske personopplysninger så snart dataene er overført til USA, opplyser EUs justiskommissær Vera Jourova.

– Vi trenger garantier for at det er effektiv rettslig kontroll av de offentlige myndighetenes tilgang til dataene som følge av nasjonal sikkerhet, rettshåndhevelse, og offentlig interesse, sa Jourova på en pressekonferanse mandag. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.