EU vil ha vaktbikkje innen tele og nett

De store innen telefoni og Internett skal hindres i å få for mye makt.

EU vil ha vaktbikkje innen tele og nett

De store innen telefoni og Internett skal hindres i å få for mye makt.

Strasbourg (NTB-AP-DPA): EU-kommisjonen vil opprette en egen vaktbikkje som skal sørge for at de store aktørene på telefon- og internettmarkedet i Europa ikke får for stor makt.

Den nye myndighetsinstansen skal blant annet kunne hindre at store telegiganter utnytter fordelen av at de både leverer internett og er eiere av nettverket som brukes for å få tilgang. I noen tilfeller vil det være aktuelt å splitte opp selskaper, mener kommisjonen. Målet er større konkurranse og billigere tjenester.

EU-kommisjonen var tirsdag ventet å foreslå en hel pakke med reformer som skal bidra til at både telefon- og internettbruk blir billigere for europeiske forbrukere. Forslagene skal i første omgang overleveres EU-parlamentet i Strasbourg. Deretter må de godkjennes av regjeringene i hvert enkelt medlemsland. De vil trolig ikke tre i kraft før i 2010.

«Disse reglene er relevante for alle, ettersom de avgjør tilgjengeligheten og kvaliteten på priser og kommunikasjonstjenester som de fleste borgere bruker i dagliglivet, både privat og profesjonelt. Mobiltelefoner, internettilgang, trådløst bredbånd, telefonkatalogtjenester, nødnumre etc.,» skriver EU-kommisjonen om forslaget.

Kritisk
De siste ukene har diskusjonene gått høyt om hvilke konsekvenser de foreslåtte reglene vil få. Det mest omstridte forslaget er forslaget om at selskaper som både leverer internett og kontrollere nettverkene, bør splittes opp. Europas store teleselskaper er meget kritiske, og blant dem som har protestert, er France Telecom.

Den franske telegiganten mener at forslaget er et skritt i feil retning, og hevder at det vil kunne hindre store investeringer i nye nettverk i framtiden.

Også innad i EU-kommisjonen har planene blitt møtt med skepsis. Både konkurransekommissær Neelie Kroes og industrikommissær Günter Verheugen har uttrykt frykt for at tiltakene vil hindre investeringer og bidra til større byråkrati.

Henger etter
Kun hver femte EU-husholdning har nå internett på bredbånd. Europa henger langt etter både USA og Japan i internettbruk, noe som ifølge eksperter skyldes manglende konkurranse og høye priser på bredbånd.

Dette ønsker EU-kommisjonen å endre, og i forslaget heter det at målet er å sikre at «alle» får bredbånd, også folk som bor i mer avsidesliggende områder av Europa.

Det er de små internettleverandørene som regner med å få bedre kår med de nye reglene. For å kunne tilby billigere tjenester er de helt avhengige av å bruke nettverk som allerede er utviklet av de store selskapene. De spår et kraftig prisfall når de får lik tilgang til nettverkene og tror internettbruken blant europeere kommer til å eksplodere.

Til toppen