JUSS OG SAMFUNN

EU vil kreve mer bruk av åpne standarder

Kommisjonær Neelie Kroes forbereder omfattende standardreform.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juni 2010 - 10:27

EU er i ferd med å øke presset for økt bruk av åpne IT-standarder, i første omgang innen tjenester i den offentlige sektoren. Det fortalte EUs kommisjonær for den digitale agenda, Neelie Kroes, i en tale ved Open Forum Europe 2010 Summit i forrige uke.

Kroes kritiserte de mange aktørene som har låst seg til proprietær teknologi over flere tiår, noe som hindrer framveksten av andre markedsaktører.

– Dette er en sløsing med offentlige penger som de fleste offentlige virksomheter ikke lenger har råd til, sa Kroes.

Hun poengterte at EU har et stort behov for å reformere hvordan IKT-standarder blir håndtert i Europa, siden hun mener det europeiske standardiseringsrammeverket ikke lenger er synkronisert med teknologimarkedet, som stadig er i endring.

EU-kommisjonen skal derfor innen utgangen av året legge fram forslag til et reformert, europeisk standardiseringssystem, hvor noen sentrale endringer vil være spesielt relevante for IKT-sektoren.

Kroes antydet videre at det nye rammeverket vil inkludere et krav om at standardiseringsorganene må ha regler om åpen redegjørelse, for å gjøre det enklere for andre å bruke og tilpasse teknologien.

Hun sa at anti-trust-søksmål ikke er en del av kommisjonens plan om å øke interoperabiliteten i markedet.

– Sammen med mine kolleger vil jeg for alvor utforske alle muligheter for å sikre at markedsaktører at betydning ikke bare kan nekte interoperabilitet med deres produkter. Du husker utvilsomt at jeg har noen erfaring med ordknappe, høyteknologiske selskaper. Jeg måtte kjempe hardt og over flere år før Microsoft begynte å lisensiere ut manglende interoperabilitetsinformasjon, sa Kroes i talen.

– Komplekse anti-trust-etterforskninger, etterfulgt av rettsprosesser er kanskje ikke den eneste måten å øke interoperabiliteten på. Kommisjonen skal ikke behøve å måtte kjøre en

enorm anti-trust-sak hver gang programvare mangler interoperabilitet. Ville det ikke vært fint om man kunne løse alle slike problemer en gang for alle?, sa Kroes.

Hun avsluttet talen med å si at ikke alt kommisjonen ønsker i denne saken kan endres i løpet av ett år, og hun mener det vil være mange som vil forsøke å stoppe forandringen.

– Men jeg vil likevel ha den forandringen, og jeg vil fortsette å komme tilbake og snakke til dere inntil vi oppnår det, sa Kroes.

Hele talen er gjengitt her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.