EU vil la folk slette seg selv fra Facebook

Nytt forslag om vern av elektronisk lagrede personopplysninger.

EU vil la folk slette seg selv fra Facebook

Nytt forslag om vern av elektronisk lagrede personopplysninger.

Brussel (NTB-AFP): EUs justiskommissær Viviane Reding foreslår nye regler som skal gi Europas borgere kontroll over personlige opplysninger på nett.

Forslaget innebærer blant annet at folk får «retten til å bli glemt» hvis de ønsker å forsvinne fra for eksempel Google eller Facebook.

– Beskyttelse av personlig informasjon er en grunnleggende rettighet, sa Reding da hun la fram forslagene til en oppgradering av EUs vern av elektroniske personopplysninger.

Dagens lov er fra 1995, lenge før sosiale medier og søkemotorer ble allemannseie. Nå vil Reding la folk få eie sitt eget digitale fotavtrykk, inkludert fotografier.

– For å sikre denne rettigheten trenger vi tydelige og gjennomførte regler for informasjonsvern. Vi må også oppdatere lovene våre med de utfordringene som er kommet med ny teknologi og globalisering, sa justiskommissæren.

Hun ser for seg at innsamling og bruk av personlige opplysninger i fremtiden vil være redusert til et nødvendig minimum. EU-borgere skal også bli tydelig informert om hvem som har tilgang på informasjonen om dem, samt hvordan, hvorfor og hvor lenge den skal lagres og brukes.

Et utkast til ny lov skal etter planen være klar i 2011. (©NTB)

Til toppen