EU vil lage egne prosessorer

Ønsker å gi Intel, AMD og IBM konkurranse.

EU vil lage egne prosessorer
EU-PROSESSOR: Den skrantende europeiske halvleder-industrien trenger et løft. Resultatet kan bli brikkeutvikling med støtte fra EU. Bilde: digi.no

Kan Airbus-modellen, som lot europeisk forsvars-, romfart- og flyindustri ta opp kampen med den amerikanske flygiganten Boeing, også fungere innen halvledere?

Det mener kommissæren for EUs digitale agenda, mektige Neelie Kroes.

Vi snakker da om statsstøtte eller subsidierte, billige lån for å redde en industri som i Europa nærmest ligger med brukket rygg.

Får hun det som hun vil kan USAs brikkeprodusenter som Intel, AMD og IBM vente seg konkurranse fra europeiske prosessorer i framtiden.

EU-kommissæren tok denne uken til orde for et «Airbus for mikrobrikker», ifølge Computer Sweden.

- Veien til suksess er et grenseløst samarbeid etter samme modell som flyprosjektet Airbus. Et digitalt Airbus eller et «brikke-Airbus» vil være interessant, sier Kroes.

digi.no har ikke funnet andre kilder som beskriver planene nærmere, men uttalelsene til kommissæren tyder på et voldsomt ambisjonsnivå.

Hvor realistisk det er å utfordre størrelser som Intel, som fullstendig dominerer bransjen må tiden vise, men Airbus har vært en suksesshistorie. De leverer nå rundt halvparten av verdens passasjerfly.

Milliarder til forskning

EU er allerede involvert i et offentlig-privat partnerskap på området. EU-kommisjonen har sprøytet inn milliarder av euro til forskning innen nanoelektronikk.

Det foreligger planer om å etablere tre prosessorfabrikker, inkludert en som skal utvikle silisiumskriver («wafers») på 450 millimeter. Dette initiativet er døpt ENIAC (European Nanoelectronics Initiative Advisory Council) og er tidligere omtalt av EE Times.

ST Microelectronics er den eneste brikkeprodusenten i Europa som er inne på verdens topp 10-liste, ifølge analyseselskapet IC Insights. De sliter til gjengjeld tungt og omsetningen har falt 13 prosent det siste året.

Totalt er halvledersalget fra europeiske aktører redusert med mer enn 14 prosent det siste året, viser tall som European Semiconductor Industry Association (ESIA) la fram i april.