EU vil nekte Microsoft å ta betalt

EU vil nekte Microsoft å ta betalt

Microsoft krever prosentandel av konkurrentenes inntekter, men EU sier nei.

Financial Times

Ifølge et konfidensielt EU-dokument som Financial Times skal ha fått tilgang på, vil EU-kommisjonen tvinge Microsoft til å dele sin hemmeligholdte tekniske informasjon med konkurrentene. Målet er å gjøre det lettere for konkurrentene å lage programvare som fungerer godt i samspill med Microsofts serverprogramvare.

- Prisen som Microsoft forlanger er urimelige og vil ikke gjøre det mulig for konkurrentene å utvikle forretningsmessig bærekraftige produkter, skriver EU-kommisjonen i sitt hemmeligholdte dokument.

Selskapet vil ikke få anledning til å ta betalt for teknologien i form av lisensavgifter, ihvertfall ikke i den størrelsesorden som Microsoft i dag krever. Programvaregiganten har ifølge Financial Times krevd opptil 5,95 prosent av inntektene som konkurrentene drar inn på salg av sine serverprodukter, når de benytter Microsofts proprietære protokoller.

Ifølge beregninger som EU-Kommisjonen har fått utført, vil Microsofts krav i praksis bety at det vil ta hele syv år for Microsofts konkurrenter å tjene inn igjen sine utviklingskostnader hvis Microsofts betalingsbetingelser blir stående.

Professor Neil Barrett er eksperten som EU-kommisjonen har brukt til å regne seg frem til dette. Han ble foreslått av Microsoft som en nøytral tredjepart, og kan derfor neppe sies å være partisk.

Barret har også regnet ut effekten av lisensavgifter for Microsofts protokoller på forskjellige satser og har kommet frem til at selv en sats så lav som en prosent, vil være altfor høyt. Hans konklusjon er derfor at Microsoft ikke bør få betalt for å gi konkurrentene tilgang til deres proprietære protokoller.

Tre konkurrenter av Microsoft som har gått gjennom dokumentet, skal ha kommet til samme konklusjon. Ifølge Financial Times er disse tre selskapene IBM, Sun og Oracle.

EU-kommisjonen har ikke kommentert dokumentet.

Til toppen