EU vil rydde opp for å løfte TV på mobil

TV på mobilen er den heteste trenden i telebransjen og nå skal EU rydde opp i reglene for å øke bruken.

TV på mobilen er den heteste trenden i telebransjen og nå skal EU rydde opp i reglene for å øke bruken.

EU-kommissær Viviane Reding jobber med IT- og telespørsmål innen EU og mener at manglende fellesregler bremser utviklingen for tv-sendinger på mobilen. Ifølge Total Telecom ønsker EU-kommisjonen felles regler for mobil-tv og de vil vedta dette innen 12 måneder.

De nye reglene skal blant annet gjøre at bedrifter som får tillatelse til å sende mobil-tv i ett land, automatisk får tillatelse til å sende i samtlige 25 EU-land.

I dag er det slik at hvor man får sende mobil-tv nesten utelukkende går på geografiske kriterier. I praksis vil det si innen nasjonale grenser. For eksempel kjøper man rettigheter til å sende innen hvert enkelt land når man kjøper programmer.

Når kundene er ute og reiser vil de gjerne se på de samme programmene de ser på når de er hjemme og da skaper rettighetsspørsmålet et problem.

Reding er også urolig for at Europa vil bli haltende etter USA på grunn av problemstillinger rundt hvilke teknikker som skal spille sammen på mobilene og i overføringene. Hun vil derfor at EU velger en standard.

I tillegg kommer problemstillinger rundt tilgang på aktuelle frekvenser. Tre av fire tekniske alternativer for mobil-tv tar utgangspunkt i kringkasting og krever egne frekvenser, mens en 3G-basert løsning kalt Mbms ikke krever egen frekvens. Til gjengjeld har den begrensninger som gjør at det blir plass til færre kanaler.

Til toppen