JUSS OG SAMFUNN

EU vil være med å bestemme

Sist onsdag lanserte EU et forslag til hvordan man skal bli enige om koordinere toppdomenenavn på verdensbasis. Kritikerne til det amerikanske utkastet, som også nylig ble lansert, hevder at det kun vil ta vare på amerikanske interesser, ikke internasjonale.

9. feb. 1998 - 13:02

Den Europiske Union lanserte sist uke sin plan for hvordan global bestemmelsesrett på Internett bør koordineres. EU-kommisjonen vil opprette et internasjonalt charter for kommunikasjon. Over 12 sider presenterer kommisjonen sine tanker om hvor innsatsen bør settes inn for å bidra til å løse utfordringer knyttet til et globalt, elektronisk marked.

I dokumentet understrekes nødvendigheten for å handle raskt i denne saken, for å kunne være med å sette dagsorden. Det er foreslått å opprette et rundebordsmøte i 1998, å initiere til en debatt på ministernivå og å koordinere arbeidet i det internasjonale charteret.

Identifisering av problemområder er for kommisjonen det første man vil gripe tak i. Så vil man prioritere disse for å la det internasjonale samfunn diskutere problemområdene. Rundebordsmøtet vil ha eksperter fra de ulike medlemslandene i tillegg til representanter fra industrien og fra forbrukere. Et annet fora hvor problemstillinger vil bli diskutert, er på ekspertmøtet i Informasjonssamfunnets Forum i København i april.

EU-kommisjonen ser flere områder som bør bli avklart, og erkjenner at syn på prioriteringer av disse utfordringene kan variere. Likevel nevner ikke kommisjonen at det i dag eksisterer ulike grupper som har utarbeidet motstridende planer for blant annet toppnivå domenenavnløsninger.

Den internasjonale gruppen International Ad Hoc Committee (IAHC) publiserte i fjor en plan som ikke alle parter ble like fornøyde med. Europeerne likte planen, men ikke amerikanerne. IAHC ville at et eget råd, CORE, skulle være ansvarlig for utdeling av navn og fortsette arbeidet. IAHC la seg selv ned etter arbeidet med den forrige planen, som skulle tre i kraft 1. mars 1998.

Fredag i forrige uke ble det i USA publisert en plan for toppnivå domenenavn, hvor det ble foreslått fem nye domenenavn. Noe av striden går på hvor stor innflytelse amerikanske interesser skal ha i utformingen av nye retningslinjer.

Innbyggere i rundt 100 land kan i dag tilknyttes Internett, ifølge de siste internasjonale rapporter. Antallet nettbrukere internasjonalt er for tiden estimert til å være rundt 100 millioner. I 1996 eksisterte det om lag 40.000 registreringer på .com. I dag finnes det over fire millioner.

Toppnivå domenenavn-registrering kan skape hodebry for mange europeiske land, om ikke den europeiske modellen med syv nye navn blir vedtatt. Land som Danmark har allerede opprettet ventelister for bedrifter eller andre som vil registrere nye nettnavn under noen av de syv forslagene. Europeiske interesser hevder myndighetene i USA ikke har mandat til å kontrollere det globale Internett og har bedt om hjelp fra EU-kommisjonen.

Det blir åpnet for publikumsrespons via e-post til EU innen 31. mars på adressen: eif@bxl.dg13.cec.be.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.