JUSS OG SAMFUNN

EU vurderer å granske telesektoren

EUs konkurransekommissær Neelie Kroes peker ut telesektoren som neste angrepsmål.

27. juni 2006 - 08:40

Ved minst to anledninger den siste uken – i EU-parlamentet 20. juni og på en næringslivskonferanse i Paris 23. juni («Concurrence 2006») – har EUs konkurransekommissær Neelie Kroes offentlig pekt ut telesektoren som neste mål for en omfattende gransking. Motivet skal være mistanke om misbruk av markedsmakt, særlig fra privatiserte tidligere statlige telemonopoler.

Kroes holder foreløpige kortene tett til brystet om detaljene i en eventuell angrepsplan, som trenger et vedtak i EU-kommisjonen for å kunne settes i verk.

Kroes deler myndighet over telesektoren med EUs mediekommissær Viviane Reding som har tatt flere initiativ i det siste, blant annet for å få presset ned roamingavgiftene i mobiltelefoni. Reding har også gjort seg bemerket for sin kritikk av den tyske regjeringens påståtte fordelsbehandling av Deutsche Telekom innen både fasttelefoni og bredbånd. I morgen skal Reding legge fram en plan for å oppdatere reguleringen av telesektoren.

Mange mindre operatører i EU-land klager over at tidligere televerk bruker nettverk bygget med offentlig støtte til å tilby nye tjenester, for så å nekte konkurrenter adgang.

Kroes sier to pågående granskinger, av henholdsvis banksektoren og energisektoren, må fullføres før det eventuelt kan bli aktuelt å ta for seg telesektoren. De to pågående granskingene skal etter planen fullføres i løpet av 2006.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.