BEDRIFTSTEKNOLOGI

EUnet inn i Sørøst-Asia og USA i 1997

- Vi har hele tiden sagt at EUnet skal være en betydelig aktør på det internasjonale Internett-markedet. Det holder vi fast ved, sier EUnets toppsjef Wim Vink, som varsler en nært forestående emisjon for å reise kapital til ytterligere internasjonal satsing.

Øystein Kvistad
29. apr. 1997 - 19:56

EUnet er i skrivende stund representert i 42 land over hele Europa samt Nord-Afrika og tidligere Sovjetunionen, men det er ikke nok for den ambisiøse EUnet-ledelsen i Amsterdam.

- Vi har gitt Alex. Brown & Sons i oppdrag å tilrettelegge en emisjon for EUnet, sier Wim Vink til digi:tele. Han kan imidlertid ikke si noe om når den vil bli gjennomført eller hvor mye kapital EUnet håper å reise gjennom emisjonen.

- Selv om vi allerede er etablert i svært mange land, finnes det fremdeles en del svarte hull - også på Europa-kartet. Blant annet er vi ikke lenger representert i Danmark, hvilket vi akter å gjøre noe med ganske snart. Dessuten har vi sagt at vi ønsker å være en global spiller. Det holder vi fast ved, og det er vårt mål at vi i løpet av året er på plass med egne virksomheter i både Nord-Amerika og Sørøst-Asia. Dette er de to klart mest interessante markedene kommersielt, ikke minst når vi snakker om intranett og ekstranett, sier Vink.

Det er ikke sikkert at EUnet bygger opp ny virksomhet på det amerikanske og asiatiske markedet. Oppkjøp av eksisterende bedrifter vurderes kontinuerlig som et alternativ, røper EUnet-sjefen, som understreker at EUnet ikke bare vil fokusere på aksess, men har en klar strategi om å framstå som en global leverandør av komplette web-løsninger.

- Fremdeles er det som aksessleverandør vi får den største biten av vår turnover, men web-hosting, teknisk konsulentvirksomhet, web-utvikling osv. utgjør en stadig viktigere del av vår virksomhet. Det er bedriftsmarkedet, de profesjonelle brukerne, vi skal leve av og for, poengterer Vink.

EUnet-sjefen er også opptatt av at det blir en rettferdig konkurranse på Internett-markedet. Nederlenderen har registrert oppstyret rundt Telenor/Schibsted-fusjonen, men tror ikke den nye nettgiganten utgjør noen trussel mot EUnet.

- Vi forstår vår nettbusiness utmerket, og tror vi kan spille vår rolle bedre enn noen annen kan spille den. I EUnet tror vi på konkurranse så lenge den er fair, og ikke glir over i kryssubsidiering. Jeg har ingen indikasjoner på at Telenor/Schibsted-fusjonen er uheldig i så henseende. Konkurranse holder oss på tå hev, sier Vink, som imidlertid spår et vesentlig lavere antall internettleverandører om få år.

- Det vil være noen få, store aktører igjen som vil posisjonere seg mot spesielle nisjer i markedet, tror han. Administrerende direktør Per Brose i EUnet Norge er enig i analysen: - Shakeouten startet i Norge allerede i fjor. Om en fire-fem år er det bare en håndfull store aktører igjen på banen - deriblant EUnet, Telenor og noen andre teleoperatører som Telia og Global One, spår Brose.

EUnet har siden 1982 drevet med Internet i Europa. Daværende EUUG (nå EurOpen) etablerte EUnet som en del av sin

virksomhet, men nå er aktiviteten blitt skilt ut som et eget selskap, EUnet BV lokalisert i Nederland. Senteret i Amsterdam står for de sentrale forbindelsene til blant annet USA, mens alle abonnenter hører til sine respektive lands EUnet-organisasjoner.

I skrivende stund er EUnet representert i 42 land over hele Europa samt Nord-Afrika og tidligere Sovjetunionen. I Norge ble virksomheten startet av NUUG (Norwegian Unix system Users Group) i 1984, basert på UUCP og oppringte forbindelser. I 1993 ble virksomheten skilt fra NUUG ved at EUnet Norge AS ble etablert i Forskningsparken på Blindern.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.