Euro-amerikansk allianse skaper nytt DSP-selskap

StarCore-teknologien, opprinnelig en Lucent-Motorola-satsing, får med seg Infineon og gjøres til et nytt euro-amerikansk DSP-selskap.

StarCore-teknologien, opprinnelig en Lucent-Motorola-satsing, får med seg Infineon og gjøres til et nytt euro-amerikansk DSP-selskap.

Europeiske Infineon Technologies kunngjorde i går at de har gått sammen med Motorola og Agere Systems om å opprette et nytt selskap, StarCore LLC. Hensikten med StarCore er å utvikle brikker for digital signalprosessering (DSP), og lisensiere disse ut til produsenter, i første omgang de tre eierselskapene.

De tre eierne får likeverdige andeler i det nye selskapet. Det er ellers ikke gitt opplysninger om finansielle transaksjoner knyttet til opprettelsen av StarCore LLC.

StarCore er en betegnelse fra juni 1998, da Motorola og Lucent innledet et samarbeid om utvikling av brikker for digital signalprosessering.

Les også

I dag viser StarCore til en DSP-arkitektur nedfelt i brikker fra både Lucent og Motorola. Lucents avdeling for mikroelektronikk er fra 1. juni i år utskilt som det egne børsnoterte selskapet Agere.

Opprettelsen av StarCore som eget selskap innebærer at DSP-utviklerne fra Lucent, Motorola og Infineon samles i ett selskap, med laboratorier i både Austin i Texas, og Tel Aviv i Israel, der Infineons DSP-utviklere arbeider.

DSP-brikker er kritiske komponenter i mobiltelefoner, DVD-spiller og slikt, og er optimalisert til å håndtere signalstrømmer i sanntid. Ytelsen måles gjerne i hvor mange operasjoner av typen multipliser/akkumuler - MAC eller "multiply/accumulate" - de kan håndtere i sekundet. Mens en vanlig PC-prosessor trenger minst ti klokkeslag, og gjerne opptil 25, for å gjennomføre en MAC, utfører en DSP en MAC for hvert klokkeslag, og opererer gjerne i frekvenser på 200 MHz.

I 1998, da StarCore ble unnfanget, ble det globale DSP-markedet vurdert svært optimistisk, og man forventet en vekst til 15 milliarder dollar innen 2002. Den tradisjonelle markedslederen er Texas Instruments, og både IBM og Intel har anstrengt seg for å komme på banen, foreløpig uten å utgjøre noen større utfordring til de etablerte aktørene.

Det siste reviderte anslaget for i DSP-markedet i år er rundt fem milliarder dollar. Inititiativtakerne til StarCore LLC vurderer sin samlet markedsandel til 30 prosent. De tror på prognoser fra Forward Concepts som går ut på at markedet vil vokse med 27 prosent i året fram til 2006, og nå et nivå på 13 milliarder dollar det året. Mye av denne optimismen knytter seg til forhåpninger til talegjenkjenning, en oppgave der en DSP kan gi vanlige PDA- og PC-prosessorer en vesentlig avlastning.

For Infineon er det spesielt om å gjøre å etablere en tilstedeværelse i en ny nisje, for å redusere avhengigheten av vanlige minnebrikker, der markedet stupte i fjor høst, og er igjen gjenstand for et kraftig prisfall.

Til toppen