BEDRIFTSTEKNOLOGI

Europa dårligst ut av IT-krisen

Gartner advarer at markedet for bedrifts-IT vil stå nærmest stille ut 2014.

Forskningsdirektør Peter Sondergaard i Gartner varslet stillstand i Vest-Europas IT-marked i mange år framover da han innledet på selskapetes store arrangement i Cannes i går.
Forskningsdirektør Peter Sondergaard i Gartner varslet stillstand i Vest-Europas IT-marked i mange år framover da han innledet på selskapetes store arrangement i Cannes i går. Bilde: Gartner
9. nov. 2010 - 09:02

Det vil ta fem år før markedet for bedrifts-IT i Vest-Europa er tilbake på 2009-nivå, ifølge forskningsdirektør Peter Sondergaard i analyseselskapet Gartner. Sondergaard presenterte selskapets prognose for IT-markedet i «Emea» (Europa, Midtøsten og Afrika) på Gartner-samlingen ITxpo som åpnet i Cannes i Frankrike i går, med 3 300 deltakere.

– Vi tror Vest-Europa vil oppleve den største tilbakegangen i Emea i 2010, med 3,3 prosent, og at vekstraten ut 2014 vil være den dårligste i Emea, med gjennomsnittlig 0,8 prosent per år, sa Sondergaard.

I klartekst betyr dette at IT-markedet i Vest-Europa så vidt vil være tilbake på 2009-nivå i 2014. Da er det fortsatt et stykke igjen til 2008-nivå, siden markedet krympet fra 2008 til 2009.

Prognosen for markedet for bedrifts-IT («enterprise IT spending») i Emea i 2011 er 795,2 milliarder dollar. Det er 1,3 prosent større enn anslaget for 2010, som er på 784,8 milliarder dollar. I 2009 var markedet for bedrifts-IT i Emea 801,6 milliarder dollar.

En vesentlig negativ faktor for bedrifts-IT-markedet i Vest-Europa er problemene knyttet til statsgjelden i flere land, aller mest i Storbritannia. Det fører til kutt i forvaltningens IT-budsjetter. Fra 2009 til 2010 innebærer det en nedgang i IT-investeringer fra offentlig virksomhet i Emea på 2,8 prosent, til 139 milliarder dollar.

– Offentlig sektor vil fortsette å fokusere på reduserte budsjettunderskudd de kommende fem årene. Det innebærer laber vekst ut 2014, sa Sondergaard.

Han tror at veksten i Vest-Europa vil være lavere enn det forventede femårssnittet på 0,8 prosent i 2011 og 2012. Så vil kursfallet for euroen og det britiske pund slå ut i økende eksportinntekter, og gi IT-markedet et puff.

Nedgangen i Emea fra 2009 til 2010 gjelder tjenester og programvare. Tjenestemarkedet krympet med 5,6 prosent til 234 milliarder dollar. Programvare krympet 1,3 prosent til 471 milliarder dollar. Maskinvare derimot økte med 4,6 prosent til 79,4 milliarder dollar. Denne økningen skyldes lagring, og at pc-utskiftning er i gang. Gartner tror investeringer i servere, skrivere og pc-er vil rammes av overgang til rimeligere utstyr, eller til det de kaller «konfigurasjoner som trekker totalinvesteringene ned», med andre ord virtualisering, nettsky og så videre. Denne tendensen vil være spesielt sterk i Vest-Europa.

Sondergaard tror at landene som preges sterkest av kutt og økonomisk tilbakeslag, vil få et varig problem med sine markeder for bedriftsprogramvare.

Han forklarer dette med at landene som opplever størst konjunkturoppgang, samtidig vil lede an i investeringer i fornyende programvare, og at det vil anspore dem til akselerert vekst. Landene med de største økonomiske utfordringene vil derimot holde igjen på investeringene i programvare. Denne tilbakeholdenheten vil slå ut i dårligere utsikter til vekst. Resultatet vil bli større avstand mellom landenes programvaremarkeder, og framveksten av to kategorier land: De med moderne vare og vekst, og de som holder igjen og opplever stillstand.

Poenget er at svært mange av investeringene i IT-fornyelse, først og fremst er betinget av programvare. Derfor understreker Sondergaard at bedrifter må nøye veie kostnader, risiko og fornyelse opp mot hverandre, og bygge sin IT-planlegging på fire akselererende trender: Nettskyen, sosial IT, kontekstbevisst IT og mønsterbasert strategi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.