JUSS OG SAMFUNN

Europa er en sinke på fiberbredbånd

En egen europeisk gruppe, FTTH jobber intenst for å få opp fiberbruken i Europa.

35-årige Hartwig Tauber fra Østerrike er sjef for det europeiske rådet, Fiber To The Home market (FTTH), som skal fremme bruken av fiberbredbånd i Europa.

FTTH har 800 europeiske selskaper som medlemmer.

Men det var sørgelige tall han viste fram under dagens seminar i regi av Bynett, Foreningen for åpne nett.

Av 460 millioner mennesker i Europa, er det i dag foreløpig bare 780 000 som er fiberkunder i dag. Tre millioner husstander har mulighet for å knytte seg på et fiberbredbånd.

Det oppsiktvekkende er at 91 prosent av fiberkundene skriver seg fra kun fire land; Sverige, Italia (som var tidlig ute med Fastweb), Nederland og Danmark.

Målet er å doble fiberbruken i Europa innen 2008, forteller Tauber.

Dette er likevel svært lave tall i forhold til Japan og USA. Japan har nå passert 14 millioner fiberkunder, og har hatt en vekst det siste året på 82 prosent. Målet er å passere 30 millioner i 2010.

USA på sin side mente selv å ligge langt bak i 2005, men har det siste året hatt en rekordstor vekst på hele 213 prosent.

Tauber mener det bare er snakk om en kort tid før Europa våkner og forstår behovet for fiberbredbånd. HD-tv som nå kommer for fullt, videokonferanser, flerbruk i husstanden og tjenester på nett som blant annet e-helse, vil tvinge fram større behov for båndbredde.

Tauber røper at det framover vil skje store investeringer i Europa. Bare det siste året er det satt igang 25 nye prosjekter.

Amsterdam i Nederland har i dag 40 000 husstander med fiberbredbånd, men målet er 420 000 hjem innen 2013.

I Wien i Østerrike skal 50 000 husstander ha fiberbredbånd innen to år, med minimum 100 Mbit/s linje.

Franske Free skal investere en milliard euro innen 2012, først i Paris, og deretter ute i flere lokasjoner i Frankrike. Deutche Telecom har varslet at de vil investere tre milliarder euro i VDSL-nettverk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.