BEDRIFTSTEKNOLOGI

Europa får sin første petaflops-maskin

Forskere kan glede seg over 295 tusen prosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. feb. 2009 - 14:25

Den blir ikke verdens kraftigste datamaskin, men den nye IBM Blue Gene/P-maskinen, som nå bygges ved Forschungszentrum Jülich i Tyskland, kan kanskje greie en andreplass.

Verdens kraftige superdatamaskin så langt er IBMs Roadrunner som er installert hos amerikanske Los Alamos National Laboratory. Den har en ytelse på 1,105 petaflops. En petaflops tilsvarer en million milliarder flyttallsberegninger i sekundet.

På andreplassen på Top-500-listen ligger det Cray-baserte systemet Jaguar, som er installert ved Oak Ridge National Laboratory i USA. Denne maskinen har en ytelse på 1,059 petaflops.

Den tyske maskinen, som ikke ser ut til å ha fått noe eget navn ennå, skal ha en ytelser på i alle fall 1 petaflops.

Forskerne ved Forschungszentrum Jülich arbeider innenfor en rekke fagområder og vil bruke den nye superdatamaskinen til blant annet å beregnet klimaendringer, proteinfolding i cellene, forbedringer i brenselsceller og bruken av ny halvledere.

Den nye superdatamaskinen vil bestå av 72 rackskap som skal være på størrelse med typiske telefonkiosker. Nodene i systemet består 32 Blue Gene/P-brikker som hver integrerer fire 32-bits PowerPC 450 som er klokket til 850 MHz. Brikkene er plassert på kort som måler omtrent 60 ganger 60 centimeter, og hvert skap rommer 32 slike kort.

Systemet har i alt 294 912 PowerPC-prosessorer og til sammen 144 terabytes med systemminne. Dette trekker til sammen 2,2 millioner watt. Nettverket som benyttes har en båndbredde på 40,8 gigabit/s og en latenstid på 160 nanosekunder.

    Les også:

Fra byggingen av Jugene-systemet i 2007. Jugene er en mindre variant av systemet som nå skal bygges ved Forschungszentrum Jülich.
Fra byggingen av Jugene-systemet i 2007. Jugene er en mindre variant av systemet som nå skal bygges ved Forschungszentrum Jülich.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.