BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Europa kan tjene milliarder på nettskyen

Langt mer enn et sparetiltak, viser undersøkelse fra EMC og Cebr.

8. des. 2010 - 11:12

IT-selskapet EMC – lagringsspesialist med sterk satsing i teknologi for nettskyen – har sponset en rapport fra det britiske analyseselskapet Cebr (Centre for Economics and Business Research) om hva slags følger nettskyen kan få for økonomien i de største landene i Europa i årene framover: The Cloud Dividend.

EMC sier de lenge har vært viss på hvordan private nettskyer vil slå ut i økt konkurransekraft og kostnadsbesparelser på bedriftsnivå. Hensikten med oppdraget til Cebr var følgelig å danne seg en oppfatning av hvordan teknologi og nye forretningsmodeller basert på nettskyen ville slå ut på makronivå.

Undersøkelsen konkluderer med at det årlig vil genereres verdier for 177,3 milliarder euro innen 2015, dersom bedrifter i Europas fem største økonomier fortsetter å ta i bruk nettskyteknologi som ventet. Mesteparten av gevinsten vil komme fra private og hybride nettskymodeller, heter det.

Per land kvantifiseres gevinsten i 2015 slik:

  • Frankrike: 37,4 milliarder euro
  • Italia: 35,1 milliarder euro
  • Spania: 25,2 milliarder euro
  • Storbritannia: 30,0 milliarder euro
  • Tyskland: 49,6 milliarder euro

Metoden i undersøkelsen gikk ut på først å identifisere og kvantifisere gevinster på bedriftsnivå, så avgjøre nåværende og kommende trender innen bruk av nettskyteknologi, og så kombinere dette i en beregning av forventet gevinst.

Cebr peker på at Europas to hovedveier for å fri seg fra økonomisk krise er økt eksport og investering i framtidig vekst. De mener nettskyteknologi kan bidra til begge gjennom bedre effektivitet og påfølgende konkurransekraft, samt bedre brukt av utstyr man allerede har investert.

– Det undersøkelsen viser, er at nettskyen ikke bare er viktig fra makroperspektivet for mer effektiv bruk av enkeltbedriftens IT-investering og følgelig generell produktivitet, men at den også, særlig i dagens usikre økonomiske klima, vil bli en kritisk makroøkonomisk faktor for å fremme økonomisk vekst i Europa, skriver Cebr-sjef Douglas McWilliams i forordet til den 89 sider lange rapporten.

Denne tabellen viser hvordan gevinsten fordeler seg på utvikling av eksisterende forretninger, nye forretninger og kostnadsbesparelser:

«Indirect GVA» står for «indirect gross value added», altså indirekte verdiøkning. Merk den nederste linjen i tabellen, med anslag for hvordan nettskyen slår ut i sysselsettingsgevinst.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.