JUSS OG SAMFUNN

Europa-komite mener Vista er «lovstridig»

Lanseringen av Vista har utløst harde angrep fra en europeisk front for IBM, Sun og Oracle.

29. jan. 2007 - 10:41

En viktig bransjeorganisasjon innen europeisk IKT, European Committee for Interoperable Systems (ECIS), gikk før helgen hardt ut mot Microsoft i forbindelse med den forestående offisielle lanseringen av Windows Vista tirsdag 30. januar.

ECIS påstår rett ut at Microsoft viderefører sin lovstridige virksomhet med Vista, ved at det nye operativsystemet for PC vil kvele konkurransen innen PC-er og servere, og forurense Internett med lukkede standarder.

– Med Vista har Microsoft klart valgt å se bort fra de grunnleggende prinsippene til EU-kommisjonens kjennelse fra mars 2004, sier ECIS-formann Simon Awde. – Vista er første skritt i Microsofts strategi til å utvide sin markedsdominans til Internett.

Awde viser til to eksempler: XML-utvidelsen XAML, og dokumentformatet Open XML.

– Microsofts markeringsspråk «XAML» er posisjonert med tanke på å erstatte HTML (dagens industristandard for publisering på Internett), og er konstruert fra bunnen av med tanke på å være avhengig av Windows. Slik går den, i sitt vesen, ikke på tvers av flere plattformer.

Awde mener at Open XML er et angrep mot ISO-støttede ODF (Open Document Format), og viser til at ODF per i dag støttes på flere plattformer, mens Open XML er begrenset til Windows.

– Med XAML og Open XML søker Microsoft å påtvinge sine egne Windows-avhengige standarder og fortrenge eksisterende åpne standarder med bred støtte i bransjen… Følgen vil bli varig fravær av reelle valg for brukerne, mange års venting på at Microsoft skal forbedre, for ikke å si avluse, sine monopolprodukter, og selvfølgelig høye priser, heter det videre i en uttalelse fra ECISs juridiske direktør Thomas Vinje, en kjent skikkelse i anti-Microsoft-lobbyen i Brussel.

Blant medlemmene i ECIS er Adobe, Corel, IBM, Linspire, Nokia, Opera Software, Oracle, RealNetworks, Red Hat og Sun. Organisasjonen er medlem av ODF Alliance, gruppen som kjemper for at ODF skal bli enerådende standard innen offentlig og privat virksomhet verden over.

Microsoft avfeier ECIS som en front for IBM, og avviser å kommentere utspillet direkte.

ECIS-utspillet svekkes av flere forhold. For eksempel er Open XML vedtatt som åpen standard av den europeiske standardiseringsorganisasjonen Open Ecma, og ISO-godkjenning av Open XML er bare et spørsmål om tid.

Videre er det svært vanskelig å begrunne påstanden om at XAML skulle være et forsøk på å fortrenge HTML. XAML er et av flere XML-baserte «standarder» som er under utvikling med tanke på bedre interaktiv multimedia på web, i likhet med MXML fra Adobe (Macromedia), XUL fra Mozilla og Xforms fra W3C. Det synes utenkelig at en egenskap i Vista – XAML er ennå ikke tilgjengelig for Windows XP – skal uten videre fortrenge alle rivalene.

Microsoft selv synes ikke engang å oppfatte XAML som en HTML-erstatning, jevnfør denne bloggen fra en av selskapets XAML-entusiaster: Can XAML be used instead of HTML?

ECIS ber EU-kommisjonen ta affære. Det er mulig de må heve nivået på argumentene, heller enn stemmen, for å vinne gehør.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.