BEDRIFTSTEKNOLOGI

Europa leder an i kommersielle grid-løsninger

Europeiske bedrifter er i verdenstoppen i å utnytte grid-løsninger kommersielt, mener Bernd Kosch i Enterprise Grid Alliance.

20. sep. 2004 - 11:45

Verdenseliten innen grid-løsninger – samkjøring av datanettverk – er i disse dager samlet i Brussel til en konferanse i regi av Global Grid Forum (GGF), en sammenslutning av akademiske og kommersielle aktører. GGF har vært aktiv siden våren 1999, og hadde sin første internasjonale samling i juni det året. Alle de relevante globale IT-bedriftene er med, som IBM, Microsoft, Hewlett-Packard, Intel, EMC, Fujitsu, CA, Oracle, Veritas Software og Sun.

I april i år gikk en gruppe kommersielle aktører innen GGF sammen om å danne et konsortium, Enterprise Grid Alliance (EGA), for å fremme arbeidet med bedriftsrettede grid-løsninger. Initiativtakerne var EMC, Fujitsu Siemens, Hewlett-Packard, Intel, NEC, Network Appliance, Oracle og Sun, mens blant andre AMD, Cisco, Novell og Citrix også deltar. EGA samler både leverandører og kunder.

På GGF-samlingen i Brussel, går den fremste europeiske representanten i EGA, partner- og alliansesjef Bernd Kosch i Fujitsu Siemens, sammen med påtroppende GGF-formann Mark Linesch om en hovedinnledning for å forklare forholdet mellom de to organisasjonene. EGA benytter anledningen til å kunngjøre opprettelsen av sin europeiske styringskomite, under ledelse av Kosch.

– Vårt mål er å fremme europeiske bedrifters bruk av kommersielle grid-løsninger. Det innebærer at vi holder oss til bedriftsanvendelser der hensikten er å binde sammen datasentre for å konsolidere kommersielle datamiljøer og få en mer hensiktsmessig struktur på ressursene, sier Kosch på en telefonkonferanse med europeiske IT-journalister. – Vi er inntil videre ikke opptatt av anvendelser innen forskning, eller der hensikten for eksempel er å gjøre nytte av ubrukte ressurser på en organisasjons PC-er.

EGA opprettet i juli en egen styringskomite for Japan. Kosch mener at styringsgruppen for Europa vil gi verdensdelen en anledning til å befeste sitt forsprang.

– De første medlemmene i styringsgruppen har alle en solid basis i Europa. I tillegg til EMC, HP, Network Appliance, Oracle og Sun, er det to heleuropeiske selskaper, Fujitsu Siemens og britiske Paremus som fokuserer på grid-løsninger innen finans. Vi mener Europa allerede har et forsprang til resten av verden, og vi tror flere faktorer gjør at forholdene ligger til rette for å befeste det.

Kosch viser blant annet til behov innen offentlig sektor, og til at nye EU-medlemmer som starter nærmest på bar bakke, har mye å tjene på å sette i gang med grid-løsninger med det samme.

– Finansnæringen i London ser ut til å bli en tidlig anvender av grid-løsninger. Innen Fujitsu Siemens har vi en felles utvikling med SAP, kalt Flexframe, som legger opp grid-løsninger for å kjøre SAP. Vi har allerede 40 installasjoner med Flexframe.

EGA vil overlate så mye standardiseringsarbeid som mulig til etablerte organisasjoner som GGF, og arbeide for at medlemmene holder seg til disse standardene.

– Vi har etablert tekniske arbeidsgrupper for dette formålet, der vi er opptatt av referanseimplementasjoner og interoperabilitet. Vi vil bare arbeide med egne spesifikasjoner der dette synes absolutt nødvendig. Ut året konsentrerer vi oss om problemer knyttet til bedriftsinterne grid. Deretter vil vi utvide dette til grid mellom bedrifter, og til tekniske applikasjoner i tillegg til kommersielle. I løpet av 2007 vil vi ha klare systematiserte anbefalinger for forente grid-løsninger. Planen og forventningene svare til det GGF har uttrykt.

Den viktige grid-aktøren IBM er ikke med i EGA.

– Vi fører samtaler med IBM. Det er ingen i EGA som ikke ønsker å få med IBM, sier Kosch.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra