Europa risikerer enorm 3G-regning

De europeiske mobilselskapene kan ha funnet et smutthull i lovverket som kan redusere 3G-regningen.

De europeiske mobilselskapene kan ha funnet et smutthull i lovverket som kan redusere 3G-regningen.

Auksjonene av 3G-lisensene i Europa skaffet statskassene i de store landene opp mot 1000 milliarder kroner og holdt på å velte den europeiske mobilbransjen.

    Les også:

Nå håper mobilaktørene å få kreve en god del tilbake. En rettssak i Østerrike vil skape presendens for hele EU, skriver tyske Handelsblatt.

Operatørene har valgt den østerrikske stat som prøvekanin. Dette er imidlertid kun er steg på veien. Neste skritt er å få saken opp for EU-domstolen. Dermed kan saken som anlegges av operatørene få presidens for hele EU-området.

Striden de seks telekom-operatørene har anlagt i Østerrike gjelder betalingen av lisensavgiften. Denne inneholdt ikke noen spesifikasjon om moms. Nå vil operatørene trekke ut momsen fra avgiften fordi de mener at staten arbeidet med UMTS-auksjonen og derfor la til skattbar verdi. I Østerrike dreier kravet seg om 140 millioner euro, eller 1,14 millioner norske kroner.

Handelsblatt skriver videre at hvis operatørene når gjennom med sitt søksmål i EU-domstolen vil staten bare i Tyskland måtte betale ut 57 milliarder norske kroner. I Tyskland alene betalte de seks vinnerne av UMTS-lisens ut 8,5 milliarder euro.

Bak søksmålet står tunge selskaper som T-mobile Austria,Telekom Austria, Hutchison, 3G, Connect Austria og Telering. Imke Gerdes i det advokatselskapet Baker & McKenzie sier til Handelsblatt at Østerrike vil være prøvekaninen for videre søksmål i andre europeiske land.

Her i Norge ble det ikke en auksjon om hvem som ville betale mest, men basispris og en konkurranse om utbyggingsløfter.

Hos Telenor fikk ikke digi.no noen kommentar mandag eller tirsdag om dette også er aktuell problemstillig i Norge.

Til toppen