ANALYSER

Europa taper innen mobil

Tjenester og utbygging er for dårlig: I USA får man langt mer for pengene.

I USA investeres det langt mer i mobildata, og amerikanerne får langt mer igjen.
I USA investeres det langt mer i mobildata, og amerikanerne får langt mer igjen. Bilde: GSMA
4. juni 2013 - 12:46

Bransjeforeningen GSMA for mobiloperatører har utgitt en rapport som kartlegger hvordan EU har tapt sin tidlige ledelse innen mobiltjenester, og latt seg forbigå av USA: Mobile Wireless Performance in the EU & the US (pdf, 44 sider).

Rapporten viser hvordan USA har satset langt sterkere på LTE («4G») enn Europa. Samtidig har prisstrukturen på mobiltjenester i EU ført til at forbrukere betaler mindre per måned, men samtidig bruker tjenestene i langt mindre grad.

En prognose for LTE-utbygging viser at innen utgangen av 2013 vil 19 prosent av oppkoblingene i USA skje til LTE, mot bare 2 prosent i EU. Dårlig tilgang til LTE innebærer at brukerne får færre valgmuligheter. Rapporten peker på at Apple ikke har tatt seg bryet med å tilpasse iPhone 5 til LTE-nettene i vesteuropeiske land som Frankrike, Italia og Spania, og at tilsvarende begrensninger har rammet iPad.

Brukere av mobildata nyter i snitt en hastighet på 2,6 megabit per sekund i USA. Det er 75 prosent raskere enn i Europa, der gjennomsnittshastigheten er 1,5 megabit per sekund. Prognosen tyder på at avstanden vil øke: I 2017 ventes amerikanerne å nyte 14 megabit per sekund i snitt, mens europeerne må nøye seg med halvparten, det vil si 7 megabit per sekund.

Den utviklingen tjener verken brukere eller operatører. Den gjennomsnittlige EU-abonnenten betaler 38 dollar per måned, mot 69 dollar per måned for en gjennomsnittlig amerikansk abonnent. For det beløpet har amerikaneren en taletid på 901 minutter per måned, fem ganger mer enn europeerens 170 minutter, og laster ned nesten dobbelt så mye data.

Prognosen for datanedlasting over mobilnettverk i henholdsvis USA og Europa viser at forskjellen vil øke. GSMA-rapporten anfører at europeere i langt større grad tyr til WiFi-soner når de skal bruke tjenester som krever mye datanedlasting.

Målt per ringeminutt tjener amerikanske mobiloperatører langt mindre enn de europeiske: Snittet i USA er 0,03 dollar per minutt, mot 0,10 dollar per minutt i EU. I Norge tjener mobiloperatøren 0,13 dollar på hvert ringeminutt.

Ulik bruksmønster og prisstruktur mellom USA og EU gjør at operatørene har større inntekter per abonnent per måned (ARPU, det vil si «average revenue per user») og at dette skillet øker. Den skjøt fart da de første nettbrettene (iPad) kom tidlig i 2010: Amerikanere bruker brettene i mobilnett, EU-borgere søker seg til WiFi-soner.

GSMA-rapporten anbefaler EU å legge større vekt på utbygging av LTE, og på reformer for å fremme konkurranse og konsolidering på europeisk nivå. Flere frekvenser må stilles til rådighet, og markedsfragmentering må motarbeides. De to største amerikanske mobiloperatørene (Verizon Wireless og AT&T Mobility) er begge større enn de tre største europeiske operatørene til sammen. GSMA mener konsolidering på europeisk nivå og et strammere grep fra EUs myndigheter vil gi skjerpe konkurransen og øke investeringsviljen, til brukernes og bransjens fordel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.