BEDRIFTSTEKNOLOGI

Europa vil liberalisere Internett

Ingen nye skatter og et minimum av offentlig styring. Det er signalet som gis etter ministermøtet i Bonn.

Morten Øverbye
9. juli 1997 - 17:02

- Vi ble enige om at det ikke skulle bli nye skatter eller lover for Internett, sa den tyske økonomiministeren Günther Rexroth til pressen etter ministerkonferansen, som ble avsluttet tirsdag.

I ministererklæringen - kjent som "Bonn-erklæringen" - som ble sendt ut etter ministermøtet, var de politiske standpunktene for elektronisk handel til forveksling lik de standpunktene USA la frem i en rapport i forrige uke. Også den europeiske erklæringen tar til orde for en markedsstyrt utvikling på Internett. I likhet med den amerikanske rapporten, heter det i ministererklæringen reguleringen av Internett bør holdes på et minimum, og at legale rammeverket for Internett ikke skal gå lenger enn det eksisterende lovverket.

- Ministerene er enige om at det bare skal komme nye reguleringer der det er absolutt nødvendig, og at privat initiativ og markedskreftene bør få så mye spillerom som mulig, sa Rexroth.

Ministererklæringen tar til orde for bedret krypteringsteknologi for Internett. Dette var ventet å bli et stridstema mellom Europa og USA under konferansen. I sin rapport har USA lagt ned forbud mot eksport av slik teknologi, fordi landet frykter at teknologien skal kunne utnyttes av kriminelle og nasjoner. De europeiske ministrene unnvek en direkte konflikt med USA på dette punktet.

- Vi ser behovet for sterk kryptering for å fremme elektronisk handel. Vi vil derfor arbeide for å få lovregulert, global tilgjengelighet av krypteringsprodukter og tjenester. Land bør kunne beskytte legitime behov for lovlydige borgere.

Erklæringen fra Bonn tok også til orde for internasjonal administrasjon av domenenavn, og understreket viktigheten av europeisk deltakelse i denne administrasjonen. Etter dagens system har det amerikanske selskapet Network Solutions monopol på dette.

Videre ble det etterlyst et rammeverk for digitale signaturer, større tilgang på startkapital teknologiselskaper, større fokus på informasjonsteknologi i utdanningssektoren og et større kulturelt mangfold på Internett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.