Europa vil ta i bruk WiMax først

Europeiske Internett-leverandører ventes å være de mest ivrige til å ta i bruk den trådløse aksessteknologien WiMax.

Europeiske Internett-leverandører ventes å være de mest ivrige til å ta i bruk den trådløse aksessteknologien WiMax.

En ny undersøkelse hevder at WiMax-teknologien sannsynligvis vil bli utbredt i Europa og Asia før amerikanske aktører virkelig kommer på banen.

WiMax er en trådløs nettverksteknologi som skal kunne konkurrere med dagens DSL- og kabelmodemforbindelser, både når det gjelder båndbredde, rekkevidde og ikke minst utbyggingskostnader. Dette gjør at teknologien vil kunne være egnet i områder med spredt bebyggelse, men trolig også i utviklingsland, hvor behovet for både tale- og datatjenester hindres tilstanden til den kabelbaserte infrastrukturen.

Selv om teknologien har fått mye oppmerksomhet i det siste, er det ikke ventet at den vil bli allment tilgjengelig på flere år.

    Les også:

Analyseselskapet Parks Associates mener ifølge News.com at mer enn sju millioner abonnenter vil få Internett-aksess ved hjelp av WiMax innen slutten av 2009. I først omgang vil leverandørene benytte utstyr for den stasjonære versjonen av WiMax, noe som betyr at tjenesten i begynnelsen vil være tilgjengelig kun brukere som befinner seg i hjemmet eller på jobben. Standarden for denne versjonen av WiMax ble godkjent i slutten av juni og kalles nå IEEE 802.16-2004. Det antas at denne godkjennelsen vil sette fart i utviklingen og salget av rimelig utstyr. Leveranser i stor skala ventes dog ikke før i 2006.

Den mobile varianten av WiMax, 802.11e, er fortsatt under utvikling. Denne vil gjøre det mulig for mobile enheter å sende og motta data, noe som bør gjøre det mulig for brukerne å koble seg opp også utenom hjemme eller kontoret.

Til toppen