BEDRIFTSTEKNOLOGI

Europas billigste blir enda billigere

Selv om Sverige har Europas laveste telepriser, senker Telia og Tele2 prisene igjen. Samtidig forenkler Telia takststrukturen til to samtaletyper: Sverige-samtaler og lokalsamtaler.

Øystein Kvistad
8. okt. 1997 - 12:26

Det var mandag denne uken Telia varslet at selskapet ville senke prisene for telefonsamtaler, samtidig som takststrukturen forenkles og reduseres til kun to samtaletyper.

- Det gamle systemet var vanskelig å forstå og mange tror at det koster mer å ringe i Sverige enn det faktisk gjør, sier toppsjef Tomas Duffy i Telia TeleCom.

Endringene som nå er gjort vil ifølge Duffy gjøre det enklere å forstå og påvirke kostnadene for telefonsamtaler innen Sverige og til nabolandene Norge, Danmark og Finland.

- For Telias del er endringen inntektsnøytral, det vil si at den ikke skal påvirke inntektene verken opp eller ned. Tanken er at det nye systemet skal gi en bedre balanse mellom produksjonskostnader og de prisene vi tar for ulike typer samtaler. Det er ikke bare avstanden som bestemmer produksjonskostnaden, men også hvilke veier samtalen rutes mellom den som ringer og den som svarer, forklarer Duffy.

Prinsippet bak den nye samtaleinndelingen er enkel og bygger på om man slår et retningsnummer eller ikke. Sverigesamtaler er samtaler med retningsnummer, lokalsamtaler er samtaler uten retningsnummer.

Ifølge Telia blir kostnaden for en lokalsamtale 20 øre per minutt på dagtid og ti øre per minutt etter klokka 18:00 og i helger. Sverigesamtaler kommer til å koste 50 øre per minutt på dagtid og 25 øre per minutt etter klokka 18:00 og i helger. Samtaler til Norge, Danmark og Finland, såkalte Norden-samtaler, vil koste SEK 1,50 per minutt - en reduksjon på 50 øre minuttet.

De nye samtalstypene lokalsamtale og Sverige-samtale erstatter de nåværande samtaletypene nær-, region- og fjernsamtaler.

Dagen etter statseide Telias prisnedsettelser fulgte den private utfordreren Tele2 opp med å sette ned sine priser på innenlandssamtaler i Sverige til 48 øre per minutt - altså to øre under Telias priser. Med ytterligere prisreduksjoner på kveldstid og i helgene påstår Tele2 at de med sin nye prisstruktur i snitt ligger fire prosent under Telias prisnivå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.