Europas IT-budsjetter raser i det skjulte

Bruken på IT i Europa stiger - regnet i dollar. Tallene skjuler et dramatisk fall, avslører Gartner.

Bruken på IT i Europa stiger - regnet i dollar. Tallene skjuler et dramatisk fall, avslører Gartner.

I 2005 vil totalbudsjettet som verdens IT-kunder bruker på IT, løfte seg med 5,6 prosent sammenlignet med 2004. I Europa er økningen 3,6 prosent til 697 milliarder dollar. Men disse vekstnyhetene er misvisende. fordi Gartner og og andre analytikere regner i dollar.

Det er Gartner selv som avslører at bildet egentlig er ganske så svart, under en pressekonferanse på analyseselskapets europeiske toppmøte her i Barcelona i går. Og valutaeffekten er dramatisk.

Bruken av IT i Europa vil ikke øke med 3,6 prosent. Den vil tvertimot falle med hele 8,1 prosent i år, avslørte Peter Sondergaard, sjefsanalytiker i Gartner.

Årsaken er problemene de store europeiske økonomiene sliter med. To faktorer hjelper kundene å kutte. Sodergaard påpekte at maskinvare er blitt mye billigere. I tillegg virker outsourcing: Kundene kan kutte IT-budsjettene og få gjort samme jobben.

Sondegaard, som er dansk, påpeker at det er store forskjeller. Kanskje er Norge på topp med den høyeste veksten. Aktører i Norge spår at det norske IT-markedet vil vokse med mer enn de de fem prosent det vokste i fjor. Etter Norden kommer Benelux, men så langt teller det ikke så mye: Av de store landene er det England og Spania som viser vekst, mens Frankrike, Italia og særlig Tyskland faller tungt.

Etter 2005 vil det gå bedre. Gartner spår at de europeiske IT-budsjettene vil ta seg opp. 2004 gav et IT-forbruk på 461 milliarder euro. Det vil løfte seg til 510 milliarder euro i 2008.

Til toppen