JUSS OG SAMFUNN

Europeere kan miste rettigheter

I forbindelse med den nye EU-loven om personvern, forhandler EU med USA om tilpasningsavtaler. Europeiske forbrukerorganisasjoner frykter nå at en avtale med USA vil svekke europeernes rettigheter.

Hilde Nyman
28. okt. 1998 - 12:44

Denne uke trådte en ny europeisk lov som omhandler personvern i kraft. Målet med loven er å sikre at personopplysninger ikke blir utlevert til uvedkommende uten at den omtalte blir gjort klar over det. En av implikasjonene av loven kan blant annet bli at det blir ulovlig å nevne navn på personer som ikke har gitt sitt samtykke, i prategrupper, på hjemmesider og i e-post.

Et av prinsippene i den nye personvernloven, er at data kun skal bli overført til andre land om personvernet er tilstrekkelig beskyttet der.

Som digi.no tidligere har skrevet, har EU og USA diskutert hvordan disse lovene skal kunne koordineres mellom kontinentene i tre år. Nå frykter forbrukerorganisasjoner i Europa at en avtale ikke vil ta vare på personvernet til europeere, da amerikanske regler ikke på langt nær er så strenge som de europeiske, skriver Associated Press.

- Løsningen foreslått av næringslivet og den amerikanske administrasjon vil ikke gi europeere de rettigheter de har i dag under EUs lover, når deres data blir eksportert til USA, uttaler Jim Murray, direktør for den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC til Associated Press.

På den annen side, har amerikanerne truet med å innklage den nye EU-loven for the World Trade Organisation, om ikke forhandlingene med EU fører fram.

Ifølge Associated Press støtter medlemmene i EU forsøk på å komme fram til et kompromiss innen årets utgang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.