JUSS OG SAMFUNN

Europeisk allianse mot Apple iTunes

Myndighetene i Frankrike og Tyskland slutter seg til de nordiske landenes krav.

Oslo (NTB): Forbrukerombudet får nå støtte av tyske og franske forbrukermyndigheter i kampen mot Apples musikk- og filmbutikk iTunes Store.

Forbrukerombudet står sammen med det tyske Verbraucherzentrale Bundesverband og det franske UFC Que Choisir om å kreve at iTunes fjerner produktlåsingen mellom iTunes-musikken og Apples egen iPod-spiller. Det største ankepunktet mot iTunes Store fra forbrukermyndighetenes side er nemlig at musikken man kjøper kun lar seg spille av på én type bærbar musikkspiller, nemlig Apples iPod.

– Fra før av har forbrukerombudene i Norge, Danmark, Sverige og Finland hatt kontakt med iTunes for å rette opp i kontraktsmessige skjevheter i forholdet mellom iTunes og kundene. Dialogen med iTunes vil fra nå av koordineres også med Tyskland og Frankrike, opplyser forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Gjennomslagskraft
Thon er glad for støtten fra sine europeiske kolleger.

– Det har en enormt stor betydning, vi snakker om over 100 millioner mennesker, som gir oss en mye større gjennomslagskraft enn når det bare var de skandinaviske landene som sto bak, sier Thon til TV 2.

I tillegg til kravet om å fjerne produktsperrene i musikkfilene krever forbrukerombudet og de europeiske forbrukermyndighetene at handel fra iTunes Store skal reguleres av forbrukerlovgivningen i det landet kunden befinner seg, og at iTunes ikke skal kunne endre kundekontraktene sine med tilbakevirkende kraft.

Truer med Markedsrådet
– Vi har tidligere blitt møtt med en trussel om at iTunes ville trekke seg fra det norske markedet, men at de nå vil trekke seg ut av det tyske og franske markedet har jeg veldig liten tro på, sier Thon.

Nå kan striden havne i Markedsrådet.

– Dersom iTunes ikke endrer kontraktene sine, eller i det minste tar betydelige skritt mot å innfri våre krav innen utgangen av september, vil jeg bringe saken inn for det norske Markedsrådet. De andre landene vil vurdere å gjøre tilsvarende dersom de ikke oppnår enighet med iTunes, sier Thon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.