BEDRIFTSTEKNOLOGI

Europeisk GPS kan kollapse

Den europeiske utgaven av posisjoneringssystemet GPS, Galileo, står i fare for å havarere før prosjektet har forlatt tegnebbordet.

Frode Eriksen
10. des. 2001 - 08:01

Det EU-ledede prosjektet som er ment å gi det amerikanske GPS-systemet konkurranse fikk fredag et solid skudd for baugen.

På et ministermøte blant 15 av EUs kommunikasjonsministre fredag ble en ventet finansiering på 450 millioner euro for prosjektets tredje fase ikke klarert.

Tredje fase er når prosjektet skal fra tegnebrettet og over i fasen der satellitter skal konstrueres og sendes ut i jordbaner.

Ministrene mener private bedrifter i større grad må involvere seg i prosjektet ved å bidra med større investeringer, skriver Total Telecom. Samtidig sier EU-kommisjonen at finansieringen må komme raskt, og vil allerede denne uken forsøke å få tilgang til de nødvendige fullmaktene når europeiske statsministre møtes i Brussel.

- Hvis finansieringen ikke er klar i løpet av en måned eller så, vil prosjektet måtte avvikles, sier Gilles Gantelet, talsmann for transportkommisær Loyola de Palacio, til Total Telecom.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.