BEDRIFTSTEKNOLOGI

Europeisk IT-industri henger etter

- Den europeiske IT-industrien er for lite interessert i ny teknologi og risikerer å bli hengende etter i forhold til konkurrenter i Nord-Amerika og flere asiatiske land. Dette er en av hovedkonklusjonene i en rapport fra European Information Technology Observatory (EITO).

Frode Eriksen
5. mars 1997 - 16:00

På en pressekonferanse tirsdag sa leder for EITO, Bruno Lamborghini at risikoen er stor for at europeerne vil tape kampen om IT-markedene.

Vest-Europas IT-industri forventes å nå en vekst i år på 7,1 prosent, mens veksten i 1996 var på 7,2 prosent og hele 8,1 prosent i 1995. Fjorårsveksten er lavere en forventet og bør få varsellampene til å blinke hos flere store IT-bedrifter, heter det i EITO-rapporten, der veksten til neste år anslås til 8,5 prosent.

EITO forsøker gjennom sin årlige rapport å forutsi utsiktene for den europeiske IT-industrien som utgjør en drøy tredel av verdensmarkedet. Av den totale IT-industrien forventes den største veksten å komme i telekommarkedet med 7,3 prosent. EITO-organisasjonen som holder til i Frankfurt, sier at veksten innen IT er mindre enn ventet blant annet fordi andre deler av europeisk næringsliv går dårligere enn forutsatt.

Den europeiske veksten ligger etter verdensmarkedet som opplevde en markedsvekst i fjor på 9,5 prosent og 8,8 prosent i 1997. På det amerikanske markedet forventes en vekst på IT-sektoren på 8,8 prosent i år, mens flere land i Latin-Amerika, Asia og Afrika vil se vekstrater på mellom 10 og 12 prosent, ifølge EITO.

Vest-Europa er solide på mobiltelefoni der en forventer en vekst på 18 prosent inneværende år og kabel-TV med 26 prosent. Lamborghini sier at europeerne brukte vel 6500 kroner på IT-produkter og tjenester i 1996, tilsvarende drøye 11.000 i USA.

EITO-rapportens konklusjoner om at europeisk IT-industri ikke holder samme tempo som USA og Japan, faller sammen med tilsvarende resultat i en nylig offentliggjort EU-rapport. Tiltak som liberalisering innen telekombransjen og ny teknologi mener EU-kommisjonen skal kunne gi nytt liv til europeisk IT-industri.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.