Europeisk razzia mot illegale nettmarkeder

Koordinert aksjon i 16 land.

Europeisk razzia mot illegale nettmarkeder
Amerikanske og europeiske justismyndigheter har stengt en rekke skjulte tjenester i Tor-nettverket, inkludert Silk Road 2.0. Bilde: Reddit

Politiet i 16 europeiske land gjennomførte i går en koordinert aksjon mot det som personer som antas å stå bak illegale markeder som er tilgjengelige som skjulte tjenester i Tor-nettverket. Aksjonen skal ha skjedd samtidig som at FBI og andre justismyndigheter slo til i USA mot den antatte administratoren av Silk Road 2.0, en aksjon digi.no omtalte tidligere i dag.

Den europeiske aksjonen skal ifølge Europol hatt som mål å stoppe salg, distribusjon og markedsføring av ulovlige og skadelige varer, inkludert narkotika og våpen, som selges via fordekte markedsplasser på nettet.

Politi i både Bulgaria, Finland, Frankrike, Irland, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Romania, Spania, Sverige, Sveits, Storbritannia, Tsjekkia, Tyskland og Ungarn var involvert i aksjonen. Dette resulterte i 17 arrestasjoner av leverandører og administratorer av slike markedsplasser. Mer enn 410 skjulte tjenester skal ha blitt tatt ned.

I tillegg ble det beslaglagt bitcoins for en verdi av omtrent 1 million dollar, samt kontanter, narkotika, gull og sølv med en verdi på omtrent 180 000 euro.

– I dag har vi demonstrert at vi sammen er i stand til effektivt å fjerne vital, kriminell infrastruktur som støtter alvorlig, organisert kriminalitet. Vi fjerner ikke «bare» disse tjenestene fra det åpne internett. Denne gangen har vi også slått til mot Darknet som bruker Tor, hvor kriminelle lenge har ansett seg for å være utenfor rekkevidde. Vi kan nå demonstrere at de verken er usynlige eller utilgjengelige, sier Troels Oerting, leder for Europols European Cybercrime Centre (EC3), i en pressemelding.

Det må understrekes at Tor-nettverket på ingen måte bare brukes av kriminelle. Nettverket ble opprinnelige utviklet av det amerikanske forsvaret og støttes, også økonomisk, av både rettighetsorganisasjoner, selskaper og statlige etater.

    Les også:

Les mer om: