JUSS OG SAMFUNN

Europeisk storaktør kjøper Gallup

Londonbaserte Taylor Nelson AGB kjøper Norsk Gallup Institutt, Norges mest profilerte leverandør av internettstatistikker.

Herman Berg
29. sep. 1997 - 22:15

Taylor Nelson omsetter, ifølge en pressemelding, for over én milliard norske kroner i året. Det børsnoterte analysekonsernet (London Stock Exchange) har selskaper i en rekke øst- og vesteuropeiske land. Taylor Nelson kjøper nå ut de to eierne i Gallup, administrerende direktør Erling Lanes og styreformann Knut Elvebakk, og overtar 100 prosent av aksjene. 15 prosent av disse aksjene skal så igjen selges tilbake til medarbeidere ved instituttet.

Ifølge Erling Lanes, som har vært toppsjef de siste ti årene, er kjøpesummen på 14 millioner kroner, hvorav 50 prosent går til Lanes og 50 prosent til Elvebakk. Lanes fortsetter i stillingen etter oppkjøpet.

Den administrerende direktøren sier i en pressemelding at instituttet ved overtagelsen er sikret en ledende faglig posisjon i et marked som stiller stadig høyere krav om internasjonalisering, produktutvikling og innføring av høyteknologi.

Taylor Nelson kjøpte også opp Gallup i Danmark like før sommeren, så det norske oppkjøpet kommer ikke overraskende. Konsernet er den største instituttgruppen innenfor Gallup International, verdens nest-største analyseorganisasjon med avdelinger og samarbeidspartnere i mer enn 50 land.

- Taylor Nelson og Norsk Gallup kjenner hverandre godt fra samarbeid innen Gallup-kjeden i en årrekke. Vi har vært imponert over veksten og utviklingen i senere år og ser Norsk Gallup som en naturlig del av et nordisk nettverk innen Taylor Nelson-sfæren. Målet er å skape den best mulige instituttdekningen i Europa og i Norden spesielt, sier administrerende direktør Tony Cowling i Taylor Nelson.

Norsk Gallup Institutt er et av de ledende analysebyråene innen medieanalyser i Norge, inkludert internettanalyser. Gallup forventes å omsette for 84 millioner kroner i år. Det innebærer at instituttet kjemper hardt med AC Nielsen, som også eier Norsk Reklamestatistikk, om hvilket analysebyrå som blir størst på omsetning i 1997.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.