Europeisk teknologi ikke engang verdt å stjele

Tidligere CIA-sjef James Woolsey har avvist beskyldninger om at USA har drevet industrispionasje i Europa med begrunnelsen at europeisk teknologi stort sett ikke er verdt å stjele.

Tidligere CIA-sjef James Woolsey har avvist beskyldninger om at USA har drevet industrispionasje i Europa med begrunnelsen at europeisk teknologi stort sett ikke er verdt å stjele.

Beskyldningene om industrispionasje oppstod etter en rapport om det påståtte overvåkningssystemet Echelon.

Rapporten er laget av en bristisk journalist på bestilling fra Europa-parlamentet, og utløste beskyldninger om at USA hadde misbrukt dette systemet til å skaffe lokale selskaper konkurransefordeler.

Woolsey tilbakeviser dette i en ironisk kronikk i Wall Street Journal.
Les:
Echelon: USAs vern mot korrupte europeere
EU vil granske påstått industrispionasje via Echelon
Fransk opprør mot Echelon-basert industrispionasje
Forsker offentliggjør Echelon-dokumenter fra NSAs arkiv
Kollektiv nettdugnad for å jamme NSAs overvåkning

Woolsey ber i artikkelen om at vi på denne siden av dammen - 'mine europeiske venner' som han skriver - må komme oss ned på jorda.

- Det er sant at europeisk teknologi er bedre enn tilsvarende amerikansk på en håndfull områder, men for å si det så forsiktig som mulig, antallet slike områder er meget, meget begrenset. Mesteparten av europeisk teknologi er ikke verdt å stjele, sier han i artikkelen.

Woolsey var sjef for den amerikanske etteretningsorganisasjonen fra 1993 til 1995, og har ingen problemer med å innrømme at de spionerer på oss, og heller ikke at det foregår omtrentlig slik som beskrevet i rapportene: at datamaskiner går gjennom avlyttet kommunikasjon på leting etter stikkord.

Men han nekter for at dette er gjort på vegne av amerikanske selskaper, og nevner et eksempel.

Europa-parlamentets rapport hevder at amerikanerne brukte Echelon til å lure til seg en avtale om levering av rutefly til Saudi-Arabia, mens Woolsey sier at deres spionasje ikke dreide seg om å omgå anbudsregler, men om å avsløre at franske Airbus prøvde seg med bestikkelser.

Woolsey sier at disse opplysningene ikke ble gitt til amerikanske selskaper, men at USA 'sa fra' til Saudi-Arabiske myndigheter om at man ikke liker denslags korrupsjon. Woolsey unnlater å nevne hva en slik 'beskjed' innebærer.

Europa-parlamentet skal ifølge Reuters nedsette en komite for å kikke nærmere på anklagene om bestikkelser.

- Europeiske selskapers produkter er ofte mer kostbare eller mindre teknisk avanserte, eventuelt både óg, enn tilsvarende amerikanske. Som resultat bruker dere mye bestikkelser, sier Woolsey.

Woolseys konklusjon er at vi europeere må slutte å klage, og heller finne nye økonomiske modeller som fungerer.

Til toppen