RESULTATERFINANS

Europeisk telekjempe til salgs

Den franske stat planlegger å selge seg ut av teleselskapet France Telecom og mobilgiganten Orange.

5. jan. 2004 - 12:14

Som den norske stat, har den franske stat fremdeles makten i sitt gamle telemonopol, men i motsetning til den norske stat trenger den franske stat penger - desperat.

For staten og den franske skattebetaler sliter nå med en nasjonalgjeld som har vokst seg opp til 62 prosent av et års brutto nasjonalprodukt. Å betjene renter på denne gjelden er dyrt.

I tillegg til fastlinjeselskapet France Telecom, vil datterselskapene som den store mobiloperatøren Orange og mesteparten av den store Internett-leverandøren Wanadoo følge med i et salg. Orange er det nest største mobilselskapet i Europa, etter Vodafone.

En av de enklere mulighetene for den franske stat å redusere denne gjelden er å selge unna statsbedrifter, men de franske fagforeningene griper fort til streike og for langt mindre enn en privatisering.

Det franske parlamentet har klart seg greit i første runde - gjennom et hasteforslag vedtok man en lov rett før jul som åpner for et nedsalg fra dagens eierandel i France Telecom på 54,5 prosent, skriver AP.

Når det faktiske nedsalget kommer og hvor stor del den franske stat skal kvitte seg med, har ikke regjeringen ville si noe om.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.