THREADS

Europeiske brukere benytter VPN for å få tilgang til Twitter-konkurrenten Threads – slås ned på av Meta

Håndhever EU-blokkeringen strengt.

Metas nye Threads-tjeneste har blitt lansert i 100 land, men er foreløpig kontroversiell i Europa.
Metas nye Threads-tjeneste har blitt lansert i 100 land, men er foreløpig kontroversiell i Europa. Foto: Meta
17. juli 2023 - 10:05

Meta lanserte nylig sin Twitter-konkurrent Threads, og populariteten til appen skjørt umiddelbart fart – i en slik grad at den nådde vanvittige 100 millioner på bare noen dager.

På grunn av strengere personvernreguleringer har appen imidlertid ennå til gode å bli sluppet i EU-regionen. Kanskje ikke helt overraskende har dette ført til at mange europeiske brukere har begynt å ty til VPN-løsninger for å benytte Threads-appen. Det vil ikke Meta ha noe av, viser det seg.

Slår ned på VPN-bruk 

Talspersoner for Meta har bekreftet overfor blant andre nettstedet TechCrunch at de nå slår ned på forsøk på å komme rundt EU-blokkeringen via VPN-løsninger.

– Threads er for øyeblikket ikke tilgjengelig i de fleste land i Europa, og vi har tatt ytterligere skritt for å forhindre at folk der får tilgang på nåværende tidspunkt. Europa fortsetter å være et utrolig viktig marked for Meta, og vi håper å gjøre Threads tilgjengelig her i fremtiden, sa talspersonen i en kommentar.

Mange brukere på blant annet Twitter har lagt ut meldinger hvor det bekreftes at Threads forblir utilgjengelig på det europeiske kontinentet – også via VPN-tjenester.

VPN-bruken skal ha gått betydelig opp i Europa etter det ble klart at appen ikke ville bli lansert i vår del av verden. Forskningssjef Simon Migliano i Top10VPN bekreftet overfor nettstedet Ars Technica at etterspørselen gikk opp med cirka 20 prosent i Sverige, 23 prosent i Danmark og 19 prosent i Frankrike. Også andre land opplevde en sterk økning.

VPN-blokkeringen ser imidlertid ikke ut til å være like omfattende alle steder, og Migliano mener det ikke er sannsynlig at Meta vil blokkere all VPN-bruk.

Samler inn mye data

– Det er forståelig at Meta vil prøve å blokkere VPN-trafikk til Threads i håp om å forbedre stillingen sin hos EUs reguleringsmyndigheter, som holder øye med den bredere businessmodellen. Men det føles som det er mer for PR-formål enn et seriøst forsøk på låse ute alle EU-brukere som er ivrige nok til å bruke en VPN til å skaffe seg tilgang til Threads, sa han.

Bakgrunnen for at Meta har avventet lanseringen av Threads-appen i Europa, er at appens personvernpraksis kan være i strid med reguleringene som er nedfelt i EUs Digital Markets Act-lover. Særlig skal dette gjelde måten data deles på tvers av plattformer på.

Som det fremgår av den offisielle støttesiden, samler Threads inn store mengder data om brukerne, inkludert helserelaterte og finansielle data, lokasjon, søke- og surfehistorikk, kontakter og mer som brukes til målrettet annonsering. Threads kan også dele store mengder data med tredjeparter.

Det norske Datatilsynet er også blant de som er skeptiske til personvilkårene til den nye appen.

– Metas forretningsmodell er å få så mye data om deg som mulig. Meta sier selv at de vil samle inn alt du gjør på Threads og at dette kan bli brukt til å profilere deg og tilpasse annonser til deg, sier seksjonssjef Tobias Judin i Datatilsynet til NRK.

Det er uvisst når Threads eventuelt vil få sin offisielle lansering i Europa og akkurat hvilke endringer appen må gjennom før dette kan skje.

Twitter truer med å saksøke Meta over deres nye app Threads.
Les også

– Twitter truer med å saksøke Meta over Threads

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.