Datautveksling

Europeiske datatilsyn mener Privacy Shield er uklar og utilstrekkelig

– Har like mange hull som en sveitserost, sier forbrukerorganisasjon.

EU-US Privacy Shield
EU-US Privacy Shield (Bilde: Colourbox/Sergey Nivens, montasje: digi.no)

– Har like mange hull som en sveitserost, sier forbrukerorganisasjon.

Brussel (NTB-DPA): En ny avtale mellom EU og USA som skal beskytte transatlantiske datastrømmer, gir fortsatt mulighet til å samle inn mye informasjon, advarer europeiske datatilsynsmyndigheter.

Myndighetene i Brussel og Washington ble i februar enige om et nytt system for å beskytte private data. I henhold til den nye avtalen kan bedrifter i EU bare dele personopplysninger med andre som tilbyr tilsvarende personvern som unionen.

Den nye avtalen skal erstatte den gamle med USA, som EUs øverste domstol i fjor fant utilstrekkelig etter avsløringene i 2013 av massespionasje fra amerikanske etterretningsmyndigheter.

Bekymret

Isabelle Falque-Pierrotin leder Article 29 Data Protection Working Party, som representerer de europeiske datatilsynene. Hun er bekymret for at avtalen fremdeles gir USA mulighet til å samle inn store, private datamengder for å bruke det til sikkerhets- og antiterrorformål og bekjempelse av internasjonal kriminalitet.

– Tilfeldig innsamling av datamengder er ikke akseptabelt, sier hun og legger til at det er en økende tendens til å samle inn stadig større mengder data i kampen mot terrorisme.

Vurderingen Article 29 Data Protection Working Party har gjort av Privacy Shield, er tilgjengelig her.

Den amerikanske handelskommissæren Maureen Ohlhausen uttrykker på sin side håp om at partene har kommet et skritt nærmere å få satt avtalen ut i live. Hun viser til at det er viktig for næringslivet på begge sider av Atlanterhavet.

Men hun gir også klart uttrykk for at hun ikke ville bli det minste overrasket om den møter juridiske hindre, men at det snarere ville overraske henne om så ikke skjedde.

– En sveitserost

– Den nye avtalen har like mange hull som en sveitserost. EU-forbrukernes rett til privatliv bør ikke gå ut på dato når deres personlige data beveger seg utenfor EUs grenser. Denne avtalen gjør egentlig ingenting for å hindre at nettopp det skjer, sier Monique Goyens, som leder den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC.

Tjenestemenn i Brussel og Washington finpusser fortsatt detaljene i Privacy Shield, som den nye avtalen kalles.

EU-landene skal komme med sin mening i neste måned slik at EU-kommisjonen kan ta en endelig avgjørelse i juni. (©NTB)

Til toppen