Europeiske IT-selskap skriker etter kompetanse

IT-sektoren i Europa skriker etter folk. I 2003 vil det mangle 1,7 millioner ansatte i den sektoren som skal føre EU til større velstand. Det bekymrer EU-lederne som nå har toppmøte i Stockholm.

IT-sektoren i Europa skriker etter folk. I 2003 vil det mangle 1,7 millioner ansatte i den sektoren som skal føre EU til større velstand. Det bekymrer EU-lederne som nå har toppmøte i Stockholm.

Munn- og klovsyke til tross. Det er andre ting som kommer til å bli diskutert på EU-toppmøtet som i disse dager avholdes i Stockholm. Ett av de viktige temaene er mangelen på skikkelig kompetanse i den raskt voksende IT- industrien.

I IT-sektoren i Europa er etterspørselen på arbeidskraft i dag 10 millioner personer, og denne kommer til å øke til 13 millioner mennesker i 2003. Det viser ferske tall fra analyseselskapet IDC, skriver ComputerSweden.

Gapet mellom tilbud og etterspørsel bare øker, mener IDC. I 2002 vil dette gapet bestå av 1,7 millioner jobber bare innenfor det nåværende EU-området.

Dette kan plante mange grå hår i hodet på EU-lederne, som på EU-toppmøtet i Lisboa i fjor vedtok å satse hardt på IT i Europa. EU skulle ta igjen USAs forsprang.

Owe Ivarsson, som assisterer kommisjonæren for arbeidsmarkedet, har satt nettopp dette spørsmålet høyt på agendaen for toppmøtet.

Et av tiltakene for å motvirke dette skal være videreutdanning. Grunnen er at den europeiske arbeidskraften stadig blir eldre - og det blir også kompetansen.

Men ministerrådet som samles i Stockholm skal også se gjennom en rapport som foreslår at bedriftene selv tar mer ansvar.

- Det er viktig å få frem et samspill mellom stat, arbeidsgiver og fagforeningene. Her spiller industrien en nøkkelrolle. Selskapene kan ikke regne med å få alt servert, sier Owe Ivarsson til ComputerSweden.

Det skal også satses mer på virtuelle utdanningstilbud (over nettet for eksempel), økt mulighet for IT-folk til å søke jobb innen hele EU-området samt å oppmuntre til mer arbeidsinnvandring fra land utenfor EU.

Selv om arbeidsinnvandring skjer den dag i dag til EU, mener Ivarsson at dette kommer til å få økt betydning i tiden fremover.

Til toppen