Euroseek begjært konkurs

Ambisjonene til EuroSeek var å skape ett europeisk alternativ til AltaVista. Men siden starten i oktober 1996 har pengene tatt en vei; ut. En refinansiering sprakk da pengene likevel ikke kom angivelig som følge av terrorangrepet i USA sist uke. Nå er selskapet konkurs.

Euroseeks konkurs kom etter at en finansieringspakke på 15 millioner kroner gikk i vasken. Konsernsjef Bengt T. Hellsten skylder i Ekonomi 24 på terrorangrepene i USA, som man mener snudde opp-ned på finansmarkedet.

30 ansatte mister jobben etter konkursen.

Ambisjonene til svenske Freeside AB, som lanserte Euroseek i 1996, var store og intet mindre enn å skape et europeisk alternativ til AltaVista. Basert på en egenutviklet søkemotor skulle selskapet etablere EuroSeek som "den europeiske søkemaskinen for europeere". I reklamen hevdet selskapet blant annet at EuroSeek var den raskeste søkemaskinen på nettet.

Et hovedpoeng med EuroSeek er at søkemaskinen kan stilles inn både for å begrense søket til et bestemt land og til et bestemt språk. Fra starten var vel 20 europeiske språk representert i søkemaskinen.

Men nå, fem år etter, er gravølet servert. Selskapet har en leverandørgjeld på nær 30 millioner kroner for de to selskapene som nå berøres av konkursen. Selskapet har til gode å tjene penger, selv om også selve søkemotoren har vært et produkt fra selskapet. Det hele har gått så langt at leverandørene selv har begjært selskapet konkurs i ett forsøk på å få tak på pengene sine.

Euroseek eier aksjer i mobilselskapet Room33, som ifølge Euroseek kunne ha reddet selskapet unna konkursen. Men de andre eierne i mobilselskapet har blokkert forsøk på å selge aksjene. Resultatet var ifølge Ekonomi 24 et krav mot de andre eierne på 170 millioner svenske kroner. Dette vil nå boet følge opp.

Fischer Partners driver uoffisiell handel med aksjen, som har falt fra 5 kroner til et par øre siste halvannet år.

Til toppen