FORBRUKERTEKNOLOGI

EUs EGNOS gjør GPS mer nøyaktig

Systemet er nå fritt tilgjengelig for alle. Det krever egen protokoll i GPS-mottakeren.

1. okt. 2009 - 16:14

EU lanserte i dag «EGNOS Open Service», hvilket innebærer at EGNOS-systemet blir tilgjengelig for alle.

EGNOS står for «European Geostationary Navigation Overlay Service». Det er et system for å bedre nøyaktigheten i mottaket av signaler fra det amerikanske posisjoneringssystemet GPS. Det dekker mesteparten av Europa, og kan utvides til andre regioner, som Nord Afrika. Det bestyr av transpondere i geostasjonære satellitter i bane over Europa og det nordøstlige Atlanterhavet, som kommuniserer med rundt 40 posisjoneringsstasjoner og fire kontrollsentrer.

GPS-mottakere med EGNOS-protokollen – noe de fleste mottakere som selges i Norge i dag allerede har – får bedret nøyaktigheten til GPS-signalene fra dagens ti meter til rundt to meter, både horisontalt og vertikalt.

Horisontal nøyaktighet er viktig for å posisjonere kjøretøy, planlegge sprøyting i jordbruket og så videre, mens økt vertikal nøyaktighet bidrar til å trygge luftfarten.

EGNOS vil neste år utvides med en tjeneste spesielt rettet mot luftfarten, kalt «Safety of Life». Denne tjenesten skal sørge for at brukeren varsler innen 6 sekunder dersom systemet blir upålitelig. Også denne tjenesten skal gjøres gratis tilgjengelig for alle.

EGNOS er utviklet i et industrielt samarbeid regissert av EU-kommisjonen, den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og det europeiske organet for sikkerhet i luftfarten Eurocontrol.

Det er inngått en driftsavtale med selskapet European Satellite Services Provider, ESSP SaS, med base i Toulouse i Frankrike. Avtalen ble underskrevet i går, og sikrer drift og vedlikehold av EGNOS til ut 2013.

EU-kommisjonen ser for seg at EGNOS vil åpne for nye tjenester på flere områder, som i jordbruket, veiprising (man betaler for hvor man kjører og når man kjører), forsikring innen transport (igjen etter når man kjører og hvor) samt hjelpemidler til blinde og svaksynte.

2013 er det året EU regner med at Galileo-prosjektet er ferdigstilt.

Galileo er et eget satellittbasert posisjoneringssystem som skal gjøre Europa uavhengig av det amerikanske GPS.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.