BEDRIFTSTEKNOLOGI

Eventyrlig stigning på Dells aksjekurs

Torsdag kveld var Dells aksjekurs 170 dollar. For et år siden var den 22 dollar. 3. juli i år var den 122 dollar. Dataquest er blant dem som mener det fortsatt er høyt under taket.

Eirik Rossen
25. juli 1997 - 15:40

Dataquests James Staten sier til Wall Street Journal at så lenge Dell fortsetter å vokse uten at det går ut over effektiviteten, er det liten grunn til å betrakte selskapet som overpriset.

Ifølge First Call Inc. er den samlede aksjeverdien rundt 28 ganger så stor som det antatte overskuddet i inneværende regnskapsår, som løper fra 1. mars 1997 til 28. februar 1998.

Selskapet føler ikke selv at det er overpriset. Det kjøper villig tilbake egne aksjer. I regnskapsårets første kvartal ble 6,6 millioner aksjer gjenkjøpt, og toppsjef Michael Dell har nylig gjentatt at dette er en bra måte å disponere kontantbeholdningen på.

Tall fra Dataquest viser en omsetningsvekst på 61,8 prosent, målt i antall enheter, fra første kvartal 1996 til første kvartal 1997. Tilsvarende vekst for Compaq var 26,2 prosent. Fra annet til fjerde kvartal i fjor økte Dells enhetsomsetning med mer enn 50 prosent, mot mindre enn 20 prosent for Compaq.

Dell lager ikke en eneste maskin før den er bestilt - per telefon, eller i stadig større utstrekning, per internett. Selskapet holder produksjonslokalene stengt for salgsprognoser, og omsetningen er fri for mellommenn og lagre av usolgte varer. Lageromsetningen i første kvartal antas å ha vært 30,5, mot 11,4 for Compaq.

Compaq er ingen sinke, men tvertimot verdens største PC-produsent. Men dagens aksjekurs priser selskapet til 18 ganger det antatte overskuddet i inneværende regnskapsår - en viktig årsak til at man nå prøver å ta i bruk Dell-inspirerte metoder i salg og produksjon gjennom en "build-to-order"-modell.

Prognosene for PC-bransjen er svært gode, og alle leverandører skulle ha rom til å vokse. Men hva skjer når alle driver uten lager og mellommenn, og markedsutviklingen blir mer normal?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.