Eventyrlig stigning på Dells aksjekurs

Torsdag kveld var Dells aksjekurs 170 dollar. For et år siden var den 22 dollar. 3. juli i år var den 122 dollar. Dataquest er blant dem som mener det fortsatt er høyt under taket.

Torsdag kveld var Dells aksjekurs 170 dollar. For et år siden var den 22 dollar. 3. juli i år var den 122 dollar. Dataquest er blant dem som mener det fortsatt er høyt under taket.

Dataquests James Staten sier til Wall Street Journal at så lenge Dell fortsetter å vokse uten at det går ut over effektiviteten, er det liten grunn til å betrakte selskapet som overpriset.

Ifølge First Call Inc. er den samlede aksjeverdien rundt 28 ganger så stor som det antatte overskuddet i inneværende regnskapsår, som løper fra 1. mars 1997 til 28. februar 1998.

Selskapet føler ikke selv at det er overpriset. Det kjøper villig tilbake egne aksjer. I regnskapsårets første kvartal ble 6,6 millioner aksjer gjenkjøpt, og toppsjef Michael Dell har nylig gjentatt at dette er en bra måte å disponere kontantbeholdningen på.

Tall fra Dataquest viser en omsetningsvekst på 61,8 prosent, målt i antall enheter, fra første kvartal 1996 til første kvartal 1997. Tilsvarende vekst for Compaq var 26,2 prosent. Fra annet til fjerde kvartal i fjor økte Dells enhetsomsetning med mer enn 50 prosent, mot mindre enn 20 prosent for Compaq.

Dell lager ikke en eneste maskin før den er bestilt - per telefon, eller i stadig større utstrekning, per internett. Selskapet holder produksjonslokalene stengt for salgsprognoser, og omsetningen er fri for mellommenn og lagre av usolgte varer. Lageromsetningen i første kvartal antas å ha vært 30,5, mot 11,4 for Compaq.

Compaq er ingen sinke, men tvertimot verdens største PC-produsent. Men dagens aksjekurs priser selskapet til 18 ganger det antatte overskuddet i inneværende regnskapsår - en viktig årsak til at man nå prøver å ta i bruk Dell-inspirerte metoder i salg og produksjon gjennom en "build-to-order"-modell.

Prognosene for PC-bransjen er svært gode, og alle leverandører skulle ha rom til å vokse. Men hva skjer når alle driver uten lager og mellommenn, og markedsutviklingen blir mer normal?

Til toppen