Eventyrlig vekst for kinesisk IT-gigant

Foxconn produserer for alle fra Acer og Apple til Toshiba, og er snart større enn IBM.

Eventyrlig vekst for kinesisk IT-gigant

Foxconn produserer for alle fra Acer og Apple til Toshiba, og er snart større enn IBM.

Digitimes melder at Foxconn Electronics, også kjent som Hon Hai Precision Industry, har rapportert en omsetning på 317 milliarder taiwandollar i desember til børsen i Taipei.

Det er en økning på 30 prosent fra desember 2010.

Foxconns samlede omsetning for 2011 er 2 770 milliarder taiwandollar, 20 prosent mer enn i 2010.

Det er Foxconns største måned noensinne. Selskapet anfører at økt etterspørsel etter forbrukerelektronikk er hovedforklaringen på den akselererte veksten. Samtidig er det jevn vekst innen pc-er og telekomutstyr. Kilder innen bransjen antar at høy etterspørsel etter Apple-produkter som iPhone og iPad forklarer mye av Foxconns vekst.

Listen over vestlige selskaper som benytter seg av Foxconn til å produsere sine produkter omfatter Acer, Apple, Asus, Cisco, Dell, HP, Intel, IBM, Lenovo, Logitech, Microsoft, Motorola, Netgear, Nintendo, Nokia, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony Ericsson, Toshiba og Vizio.

I november i fjor ble det meldt, med utgangspunkt i en analyse fra Citibank, at Amazon har henvendt seg til Foxconn med tanke på å få produsert en egen smartmobil. Dette ble siden bekreftet av Taiwan Economic News som i tillegg kunne fastslå at Amazons smartmobil vil få en OMAP 4-prosessor fra Texas Instruments, og et brikkesett fra Qualcomm.

Under navnet Hon Hai inntok Foxconn 13. plass på listen over globale selskaper med flest innvilgede patentsøknader i USA i fjor. Årets liste vil kunngjøres i dag. I fjor passerte Hon Hai blant annet Fujitsu, General Electric og Cisco på denne listen, og det er sannsynlig at selskapet i år vil plasseres blant verdens ti mest oppfinnende bedrifter.

Samtidig er Foxconn kjent for store problemer med arbeidsmiljøet i sine produksjonsanlegg, seinest i forrige uke da 300 arbeidere truet med å begå kollektivt selvmord dersom de ikke fikk innfridd sine krav (se artikkelen 300 Foxconn-ansatte truet med selvmord.)

Tallene fra Digitimes gir grunnlag til å sette opp denne tabellen som viser utviklingen i omsetningen til Foxconn måned for måned og kvartal for kvartal i 2011 sammenliknet med 2010. Etter sviktende vekst i august og fram for alt i september, slik at det ble nullvekst i hele tredje kvartal, har fjerde kvartal vært preget av et voldsomt oppsving.

Foxconn er en IT-gigant med en årsomsetning på 91,7 milliarder US dollar. Til sammenlikning omsatte IBM for 99,9 milliarder dollar i 2010. Fortsetter begge å vokse i samme takt som i dag, vil Foxconn passere IBM i løpet av 2012.

Det er ikke gitt at Foxconn selv er enig i en slik prognose. Selskapets styreformann Terry Guo har ifølge Digitimes uttrykt pessimisme med tanke på 2012.

Til toppen