RESULTATERFINANS

Eventyrlig vekst for kinesisk IT-gigant

Foxconn produserer for alle fra Acer og Apple til Toshiba, og er snart større enn IBM.

11. jan. 2012 - 10:52

Digitimes melder at Foxconn Electronics, også kjent som Hon Hai Precision Industry, har rapportert en omsetning på 317 milliarder taiwandollar i desember til børsen i Taipei.

Det er en økning på 30 prosent fra desember 2010.

Foxconns samlede omsetning for 2011 er 2 770 milliarder taiwandollar, 20 prosent mer enn i 2010.

Det er Foxconns største måned noensinne. Selskapet anfører at økt etterspørsel etter forbrukerelektronikk er hovedforklaringen på den akselererte veksten. Samtidig er det jevn vekst innen pc-er og telekomutstyr. Kilder innen bransjen antar at høy etterspørsel etter Apple-produkter som iPhone og iPad forklarer mye av Foxconns vekst.

Listen over vestlige selskaper som benytter seg av Foxconn til å produsere sine produkter omfatter Acer, Apple, Asus, Cisco, Dell, HP, Intel, IBM, Lenovo, Logitech, Microsoft, Motorola, Netgear, Nintendo, Nokia, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony Ericsson, Toshiba og Vizio.

I november i fjor ble det meldt, med utgangspunkt i en analyse fra Citibank, at Amazon har henvendt seg til Foxconn med tanke på å få produsert en egen smartmobil. Dette ble siden bekreftet av Taiwan Economic News som i tillegg kunne fastslå at Amazons smartmobil vil få en OMAP 4-prosessor fra Texas Instruments, og et brikkesett fra Qualcomm.

Under navnet Hon Hai inntok Foxconn 13. plass på listen over globale selskaper med flest innvilgede patentsøknader i USA i fjor. Årets liste vil kunngjøres i dag. I fjor passerte Hon Hai blant annet Fujitsu, General Electric og Cisco på denne listen, og det er sannsynlig at selskapet i år vil plasseres blant verdens ti mest oppfinnende bedrifter.

Samtidig er Foxconn kjent for store problemer med arbeidsmiljøet i sine produksjonsanlegg, seinest i forrige uke da 300 arbeidere truet med å begå kollektivt selvmord dersom de ikke fikk innfridd sine krav (se artikkelen 300 Foxconn-ansatte truet med selvmord.)

Tallene fra Digitimes gir grunnlag til å sette opp denne tabellen som viser utviklingen i omsetningen til Foxconn måned for måned og kvartal for kvartal i 2011 sammenliknet med 2010. Etter sviktende vekst i august og fram for alt i september, slik at det ble nullvekst i hele tredje kvartal, har fjerde kvartal vært preget av et voldsomt oppsving.

Foxconn er en IT-gigant med en årsomsetning på 91,7 milliarder US dollar. Til sammenlikning omsatte IBM for 99,9 milliarder dollar i 2010. Fortsetter begge å vokse i samme takt som i dag, vil Foxconn passere IBM i løpet av 2012.

Det er ikke gitt at Foxconn selv er enig i en slik prognose. Selskapets styreformann Terry Guo har ifølge Digitimes uttrykt pessimisme med tanke på 2012.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.