BEDRIFTSTEKNOLOGI

Eventyrlig vekst for norsk videomøte-oppstart: Dobler antall ingeniører

Regner med å omsette for 100 millioner dollar, og tror på eksponentiell vekst.

25. sep. 2015 - 07:54

FORNEBU (digi.no): Acano er et norsk oppstartfirma med verden for sine føtter.

Selskapet som springer ut fra Tandberg og Codian har opplevd en enestående vekst siden starten i 2013.

Folkene bak har tung ekspertise som strekker seg over 20 år tilbake innen løsninger for videokonferanse. Dette er ett av flere eksempler på miljøer som valgte å gå egne veier etter at Cisco slukte Tandberg.

I fjor omsatte Acano for 25 millioner dollar på verdensbasis. I år er dette mer enn doblet og til neste år regner de med å passere minst 100 millioner dollar.

Les også: Økonomisk nedtur kan gi vekst for IT-næringen

Limet som får ting til å virke

Kjerneproduktet liker de å fremstille som en mellomvare eller et «magisk lim».

- Det vi lever av i dag er å integrere løsninger fra for eksempel Microsoft og tradisjonelle videokonferanseprodusenter (type Tandberg/Cisco, Polycom osv., red.anm.),  som ellers ikke har kunnet prate sammen på en fullverdig måte, forklarer Christer Stramrud, leder for selskapets virksomhet i Norge.

Kongstanken er at virtuelle møte-, video- og samhandlingsløsninger skal fungere uansett hva slags utstyr eller program som befinner seg i hver ende.

Stramrud nevner kunder som kan ha investert en halv million kroner i avanserte møteromsløsninger. Acano sørger for at dette snakker mot pc-klienter på Lync eller Skype, eller videomøter over mobiltelefoner eller i nettleseren.

Det er ikke bare minste felles multiplum, altså videosamtale på tvers som gjelder. Her skal også chat, statusoppdateringer, indikasjoner på om et møterom er ledig eller opptatt, og annen produktspesifikk funksjonalitet støttes.

Christian Stramrud er norgessjef i Acano.
Acano selger ikke til sluttkunde. I stedet er det partnere som Atea, Datametrix, Evry og andre som tibyr løsningen videre, forteller norgessjef Christian Stramrud. Bilde: Marius Jørgenrud, digi.no

Så du denne? Jottacloud vil varsle brukerne hvis politiet henter ut data

Vil overgå fysiske møter

Løsningen som sørger for interoperabilitet har vært sammenlignet med en telefonsentral for video. Den kjører på virtualiserte x86-servere enten hos Acano eller «on premise» installert i kundens eget driftsmiljø.

- Vi prøver å skape et virtuelt møterom av samme kvalitet som fysiske møterom. Kanskje også enda bedre enn fysiske møterom, sier salgsingeniør Karl Erik Nærum.

Dette er imidlertid bare starten, bemerker han.

Acano ser også et betydelig potensial rundt det å berike de virtuelle møtene med egen funksjonalitet.

De jobber nå med to helt nye produktlinjer, som de ennå ikke kan snakke om. IT-selskapet snakker om eksponentiell vekst på inntektssiden år for år, og den planlagte utvidelsen av produktporteføljen er noe av det som skal bidra i dette målet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Les også: Her blir Skype-samtaler oversatt i sanntid

Videokonferanse, men også mye mer. Acano skaper virtuelle arbeidsrom. Disse kan bli bedre enn fysiske møter, mener salgsingeniør Karl Erik Nærum. <i>Bilde: Marius Jørgenrud, digi.no</i>
Videokonferanse, men også mye mer. Acano skaper virtuelle arbeidsrom. Disse kan bli bedre enn fysiske møter, mener salgsingeniør Karl Erik Nærum. Bilde: Marius Jørgenrud, digi.no

Vokser raskt

September i fjor var en milepæl. Da oppnådde selskapet break-even for først gang.

Alt overskudd blir pøst inn i mer forskning og utvikling. De foregår en kraftig rekruttering både ved hovedkontoret i det gamle terminalbygget på Fornebu, samt ved hovedkontoret i London.

Den britiske avdelingen er større, men de omtaler begge som hovedkontorer. På samme vis har de valgt å splitte forsknings- og utviklingsavdelingen mellom Fornebu og London.

Og de rekrutterer kraftig. Her til lands har de etablert et samarbeid med NTNU for å sikre seg nyutdannede software-ingeniører.

- Ericsson var redd for å fordele R&D på ulike lokasjoner, men det er ikke vi. Nå investerer vi i Norge og skal ha inn 20 nye ingeniører her, det vil si en dobling opp til 40. Vi øker også i London der vi allerede er 60 stykker, forteller R&D-sjef Jonas Rinde.

Jonas Rinde leder selskapets forskningsavdeling, som vokser kraftig. Bilde: Marius Jørgenrud, digi.no
Han har en lang karriere bak seg, med fartstid blant annet fra Cisco og Ericsson.

- Omtrent halvparten av R&D-avdelingene våre er ferske studenter rett ut av skolen. De får bryne seg på skikkelige utfordringer fra dag én, godt hjulpet av mentorer, sier Rinde.

Forskningsteamene i henholdsvis Norge og England tar egen medisin ved at de jobber tett med hverandre over videolink.

Selv konkurrentene er enige i at selskapet har gjort en god jobb med å få videomøter til å fungere på tvers av gamle tekniske barrierer:

Les: Konkurrentene skryter av produktet som lar løsningene snakke sammen

Den raske veksten gjør at Acano kommer til å bikke 200 ansatte innen utgangen av året, ifølge Christian Stramrud.

Kanskje må de også oppjustere målet om 100 millioner dollar i omsetning til neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.