EverCom blir størst i Norden

Med oppkjøpet av danske Datagrossisten blir norske EverCom den største PC-produsenten i Norden. Forhandlingene skulle gå greit; datagrossist-gründeren Michael Dam Madsen er fortsatt eneeier.

Med oppkjøpet av danske Datagrossisten blir norske EverCom den største PC-produsenten i Norden. Forhandlingene skulle gå greit; datagrossist-gründeren Michael Dam Madsen er fortsatt eneeier.

I en overraskende manøver har den norske PC-produsenten EverCom inngått en avtale om å kjøp Datagrossisten, den største danske PC-produsenten. Til sammen håper de to selskapene å selge 100.000 PC-er i de fire nordiske landene i løpet av året.

- Ved å slå sammen de to selskapene skaper vi Nordens klart største PC-produsent, noe som vil gi oss bedre innkjøpsbetingelser og andre stordriftsfordeler, sier Erik Frydenberg, økonomidirektør i EverCom til digi.no.

EverCom skal betale 110 millioner kroner for Datagrossisten fordelt på 47 millioner kroner i kontanter og EverCom-aksjer for 63 millioner kroner. Nå skal avtalene først godkjennes av styrene, men EverCom trenger ikke å bekymre seg over hva de danske aksjonærene synes. Datagrossisten eies av én mann, Michael Dam Madsen (34) som fortsetter som daglig leder i Danmark og går inn i den nordiske ledergruppen i konsernet.

EverCom ser ut til å ha funnet en nesten perfekt oppkjøpskandidat – de to selskapene konkurrerer i dag bare så vidt i Sverige. EverCom er primært et norskt selskap med to PC-merker: Tech selges direkte mens EverCom selges gjennom forhandlere. Datagrossisten er EverComs andre oppkjøp - selskapet kjøpte Tech i fjor (se peker til tidligere sak nedenfor eller i margen til høyre).

Datagrossisten har kontorer i både Danmark, Sverige og Finland. Som EverCom selger også Datagrossisten to PC-merker; Newtech direkte og Uniq gjennom forhandlere. I 1998 solgte det danske selskapet omlag 40.000 PC-er, mens EverCom Network solgte 52.800.

Datagrossisten ser også ut til å ha en sunn økonomi. Til tross for et enormt prispress tjente selskapet 18 millioner danske kroner i fjor etter et salg på 392 millioner. Dessuten har selskapet nylig gjort betydelige investeringer i nye produksjonslokaler.

Datagrossisten har cirka 200 ansatte og siden det er liten overlapp mellom de to selskapene er det ikke planlagt å gjennomføre noen nedbemanninger som følge av fusjonen, forteller Frydenberg.

Til toppen