JUSS OG SAMFUNN

Evry må betale erstatning

Kommuner saksøkte etter å ha kjøpt SAP-basert «mareritt-program».

Evrys system for offentlig sektor har vært en kjip historie for IT-giganten. Nå har fem kommuner blitt tilkjent erstatning og prisavslag etter å ha brukt systemet.
Evrys system for offentlig sektor har vært en kjip historie for IT-giganten. Nå har fem kommuner blitt tilkjent erstatning og prisavslag etter å ha brukt systemet. Bilde: Evry
20. des. 2013 - 12:03

Fem norske kommuner gikk i høst til søksmål mot IT-leverandøren Evry med krav om erstatning etter store problemer med et SAP-basert administrasjonsprogram. De fem kommunene (Ringerike, Modum, Tana, Båtsfjord og Berlevåg) hadde alle kjøpt inn daværende EDB Business Partners SAP-baserte løsning ERV (EDB Ressurs- og virksomhetsstyring), som siden ble omdøpt Digoff.

Men problemene dukket fort opp. Feil og mangler førte blant annet til at det ble gjort gale lønnsutbetalinger. En av de kommunale kundene stemplet hele løsningen som et mareritt. Problemene skapte for noen så store problemer at de bestemte seg for å saksøke Evry for å få erstatning og prisavslag.

Nå foreligger dommen, som gir samtlige av de fem kommunene medhold i erstatning. Ytterligere to kommuner, Nesseby og Ski, tok også ut søksmål mot Evry – men trakk denne etter at det ble inngått forlik.

Hele dommen kan du laste ned her (pdf).

Til sammen søkte kommunene en erstatning på mellom 15 og 20 millioner kroner. Men selv om retten kom til at de hadde krav på både erstatning og prisavslag ble kravene kraftig barbert av Oslo tingrett. De fem kommunene får til sammen 1,79 millioner kroner i prisavslag og 1,77 millioner kroner i erstatning – til sammen 3,56 millioner kroner.

I tillegg må Evry dekke saksomkostninger med rett i underkant av 2 millioner kroner.

Dommen er omfattende og gjennomgår detaljert hvordan IT-løsningen ble levert. Blant annet har det vært manglende opplæring og en rekke feilkilder, som ikke er uvanlige ved komplekse IT-systemer. Det var KS-advokatene som førte saken for de fem kommunene. Advokat Frode Lauareid forteller til digi.no at de er fornøyd med utfallet.

– Vi har nådd frem med at dette ikke var en god vare og har fått erstatning for det. Retten kom til at denne måte å jobbe på ikke står seg, sier Lauareid til digi.no.

– Dette er i tråd med det vi forventet, sier Evrys kommunikasjonsdirektør Geir Remman til digi.no. Han sier at de nå ønsker å avslutte saken og forteller at erstatningen og prisavslaget Evry må ut med er i tråd med det forlikstilbudet IT-giganten presenterte før saken ble behandlet i Oslo tingrett.

Erstatningen er en dråpe i havet for de kostnader Evry har hatt med løsningen de ville rulle ut i kommunal- og offentlig sektor. I fjor høst meldte selskapet at de hadde ryddet opp i skandaleprosjektet etter at det fra 2007 til 2010 hadde påført Evry en negativ kontantstrøm på 600 millioner kroner. Det ble også kjent at hele Digoff-løsningen ble skrinlagt.

Det betyr at selskapet ikke lengre vil utvikle eller selge løsningen til noen, og bare de som allerede har kjøpt inn systemet vil få support. Det kommersielle grunnlaget var ikke til stede for å få til et ferdig produkt, mente selskapet. I stedet har Evry valgt å satse på en løsning fra Agresso til det norske kommune-markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.