JUSS OG SAMFUNN

Evry saksøker statlig eiendomsgigant

Datasenter-fiasko får etterspill.

Statlige Entra Eiendom skulle bli en datasenter-gigant. Nå har de droppet planene - og blir saksøkt både av tidligere partner og kunde.
Statlige Entra Eiendom skulle bli en datasenter-gigant. Nå har de droppet planene - og blir saksøkt både av tidligere partner og kunde. Bilde: Entra Eiendom
7. feb. 2014 - 08:51

Det statlige eiendomsselskapet Entra Eiendom blir nå møtt av flere søksmål i kjølvannet av datasenterfiaskoen Greenfield. Nettavisen Nett.no kunne denne uken melde at Norges største IT-selskap, Evry, har stevnet det statlige selskapet. Også Måløy-selskapet Norwegian Datasenter Group har varslet søksmål. De hevder Entras håndtering av saken har kostet dem 400 millioner kroner.

Det hele startet i 2011 da Entra Eiendom helt uventet kastet seg inn i markedet for datasenter. Den store eiendomsaktøren mente at deres kompetanse innenfor næringseiendom, med en stor kundebase innen offentlig sektor, ville passe bra for en satsning innen datasentre. Selskapet så at det ville komme betydelig etterspørsel etter slike sentre og ville få sin del av kaken.

Men for å realisere planene var de avhengige av kunder som ville bli med. Datasentre er særdeles kapitalkrevende. Å bygge ut uten en god kundebase i bunn ville vært for risikabelt. Samtidig hadde Evry et problem. For å kutte kostnader hadde selskapet bestemt seg for å konsolidere sine datasentre rundt om kring i landet. De ville være en perfekt kunde med sine store driftsavtaler med blant annet banker.

Etter lange sonderinger gikk Entra og Evry inn i eksklusive forhandlinger sommeren 2012. Men på sin kant forsto Entra at de ikke ville klare å realisere datasenter-eventyret alene. De inviterte dermed inn Norwegian Datasenter Group, som fra før hadde planer om et datasenter i Lefdal Gruver på Nordvestlandet, som partner og aksjonær. Sammen med Entra gikk de ut for å skaffe finansiering til den store utbyggingen. Lønnsomheten skulle sikres gjennom en milliardavtale inngått med Evry. Men etter hvert ble Evry tvilende til om Entra ville stille seg bak datasentersatsningen. Uten Entras finansielle muskler ville det være svært vanskelig å reise finansiering til å starte utbyggingen.

I begynnelsen av januar i fjor meldte imidlertid Entra at de ville trekke seg ut av hele satsningen. En rekke lederskifter i selskapet hadde gjort at de ambisiøse planene om å bli ledende på datasenter-drift rett og slett ble skrinlagt. Måløyselskapet satt igjen tilbake og Evry trakk seg fra hele avtalen da de forsto at finansieringen ville bli et problem.

Dermed satt Evry i en kjip situasjon: Ett av de viktigste grepene selskapet tar for å spare kostnader og øke kvaliteten sto plutselig i fare. De trengte en løsning. Omtrent samtidig hadde det amerikanske selskapet Digiplex, som driver to store datasentre i Oslo-området, bestemt seg for å satse videre i Norge og ville bygge et nytt senter.

Etter forhandlinger med Evry endte det med at det ble Digiplex, ikke Entra Eiendom, som realiserer planene. Avtalen mellom Digiplex og Evry innebærer at Digiplex står for investeringen mens Evry forplikter seg til 20 års drift. Første byggetrinn er på 4 200 kvadratmeter. Det skal stå klart 1. september 2014, og skal kunne skaleres etter behov.

Men at den statlige aktøren trakk seg har skapt problemer for både Evry og Norwegian Datasenter Group. Allerede da Entra trakk seg ut varslet Evry ved toppsjef Terje Mjøs at det kunne bli aktuelt å søke erstatning. Hvor mye de har tapt på at en ny aktør måtte tre inn i avtalen er ukjent, men det kan være snakk om betydelige summer. Evry vil ikke kommentere saken i digi.no. Entra sier imidlertid til Nett.no at de jobber med et tilsvar til stevningen og vil nedlegge påstand om full frifinnelse.

Også Måløyselskapet Norwegian Datasenter Group (NDG) har gått til sak mot Entra, og hevder i Nett.no at de kan ha tapt hele 400 millioner kroner på den kjedelige saken. Den rettsaken er berammet til januar 2015. Søksmålet fra NDG har blitt møtt med et motsøksmål fra Entra.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.