JUSS OG SAMFUNN

Evry saksøkt for «mareritt-program»

Må møte rasende kunder i retten.

Evrys SAP-satsning for kommune-Norge har vært en fiasko som toppsjef Terje Mjøs arvet fra EDB Business Partner-tiden. Nå går syv kommuner til sak for å få erstatning.
Evrys SAP-satsning for kommune-Norge har vært en fiasko som toppsjef Terje Mjøs arvet fra EDB Business Partner-tiden. Nå går syv kommuner til sak for å få erstatning. Bilde: Marius Jørgenrud
28. mai 2013 - 07:33

Evry – tidligere EDB Business Partner – sin drøm om å lage et moderne administrativt system for kommune-Norge med basis i SAP har utviklet seg til et mareritt. Siden planene ble lansert i 2007 har løsningen voldet store problemer. Nå må Evry møte en rekke av sine egne kommune-kunder i retten.

– Mareritt

Flere av kommunene som implementerte ERV (EDB Ressurs- og virksomhetsstyring), som siden har fått navnet Digoff, opplevd massive problemer. Flere kommuner har meldt om omfattende problemer knyttet til lønnskjøring og andre administrative nøkkelfunksjoner. I Haugesund gikk sogar hovedtilitsvalgt for Fagforbundet i kommunen ut i lokalavisen og stemplet løsningen som et mareritt.

Krever erstatning
Nå prøver syv kommuner (Berlevåg, Båtsfjord, Modum, Nesseby, Ringerike, Ski og Tana) å dekke noen av sine tap ved å saksøke Evry. I midten av september skal et erstatningskrav i størrelsesorden 15 til 20 millioner kroner behandles over tre uker i Oslo tingrett.

– Vi har fremmet et erstatningskrav for å få erstattet tapene men også dekket utgifter og et prisavslag av det som er betalt, sier Frode Lauareid i KS Advokatene til digi.no. Han representerer de syv kommunene.

Han forteller at de nå jobber med en erstatningspåstand på 15 millioner kroner, men at det samlede erstatningskravet kan komme opp i over 20 millioner kroner.

– God sak

Grunnlaget er enkelt og greit at kommunene mener de har kjøpt en løsning som ikke virket etter hensikten. Ikke bare skal de ha avslag for dette, de vil også ha dekket merkostnadene systemet har påført dem. Blant annet finnes det eksempler på kommuner som har betalt ut for mye lønn, og har måttet dekke tapet selv på grunn av feilen.

Systemet er per i dag også i drift i flere kommuner, men er i ferd med å fases ut.

Geir Remman, kommunikasjonsdirektør i Evry, sier til digi.no at de ikke vil kommentere den kommende rettsaken utover at han «opplever at vi har en god sak.»

Dyrt for Evry
For Evry har systemet vært en dyr fornøyelse – uavhengig av hvordan rettstvisten skulle ende. I fjor høst meldte selskapet at de hadde ryddet opp i skandaleprosjektet etter at det fra 2007 til 2010 hadde påført Evry en negativ kontantstrøm på 600 millioner kroner. I fjor meldte også Evrys toppsjef, Terje Mjøs, at hele prosjektet blir lagt ned.

Evry vil ikke lengre utvikle eller selge ERV, eller Digoff, til noen, og bare de som allerede har kjøpt inn systemet vil få support. Det kommersielle grunnlaget var ikke til stede for å få til et ferdig produkt, mente selskapet. I stedet valgte Evry å satse på en løsning fra Agresso til det norske kommune-markedet.

– Men jeg understreker at vi vil stå bak våre leveranser og honorere våre kontrakter, sa Mjøs da nyheten ble offentliggjort.

Advokat Frode Lauareid forteller til digi.no at det har vært forsøk på å komme til et forlik, men at dette ikke har ført frem. Onsdag vil det være forberedende rettsmøter i Oslo tingrett om saken.

Det var i utgangspunktet rundt 30 kommuner som hadde gått inn på ERV-løsningen, men flere av disse skal være faset over på en Agresso-løsning levert fra Evry eller tilsvarende løsninger.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.