Evry: - SMS blir viktigere

Stort uutnyttet potensial for næringslivet, mener de.

SMS blir viktigere som en alternativ bærer til internett, tror Hans Jørgen Eliassen i Evry Consulting.
SMS blir viktigere som en alternativ bærer til internett, tror Hans Jørgen Eliassen i Evry Consulting. (Bilde: PantherMedia / Sergej Khackimullin)

Stort uutnyttet potensial for næringslivet, mener de.

At antallet tekstmeldinger tross alt er relativt stabilt, ja faktisk litt økende – selv i møtet med nyere alternativer, var gjenstand for en spørrende artikkel på digi.no på onsdag.

Tekstmeldingen i mobilnettet er en stayer, selv om Facebook og andre utvilsomt har tatt store jafs av meldingskaken.

Det er flere årsaker som ligger bak den stabile SMS-trafikken, påpeker avdelingsleder Hans Jørgen Eliassen i Evry Consulting.

Han minner om at flere tjenester benytter to-fase autentisering, som BankID der SMS brukes for å sende sikkerhetskode ved innlogging til nettbanken. Eller at SMS-meldinger fortsetter å bre om seg til brukerdialog i tv- og radioprogrammer.

SMS er en god alternativ distribusjonskanal til internett Derfor blir SMS viktigere

Ifølge Eliassen er også bedrifter blitt flinkere med å ta i bruk SMS i kunde- og ansattpleien, samt til nano-undersøkelser med få eller bare ett spørsmål.

Veksten bekreftes av informasjonssjef Per A. Meling i Telenor, som i utgangspunktet hadde ventet en nedgang.

- Noe av årsaken (til at det ikke skjer) er at vi ser en kraftig økning i automatisk sendte SMS-meldinger, forklarer Meling.

Telenor oppgir at andelen SMS sendt fra automatiserte tjenester økte fra 15,1 prosent ved nyttår 2011/2012 til hele 18,8 prosent ved nyttår 2012/2013. Totalt for fjoråret økte mengden «maskinell» SMS med 4-5 prosent.

SMS-en tas stadig i bruk av nye tjenester, som her av kollektivselskapet Ruter for kjøp av elektroniske billetter.
SMS-en tas stadig i bruk av nye tjenester, som her av kollektivselskapet Ruter for kjøp av elektroniske billetter. Bilde: Ruter

Meldingene mobilselskapene har tapt til Facebook og andre tas igjen blant annet av påminnelser folk får om time hos tannlege og frisør, at det ligger en pakke og venter på postkontoret eller møtedeltakelse. Og garantert andre mye annet.

- Kombinasjonen alternativ bærer og infrastruktur til internett, med den totale og internasjonale dekningen som SMS-tjenestene leverer gjør den til en god alternativ distribusjonskanal, sier Eliassen.

- Stort uutnyttet potensial

Evrys avdelingsleder tror vi bare har sett starten tjenestene han nevner, der SMS inngår som en viktig databærer.

- Det er i fall et stort uutnyttet potensial for disse tjenestene i næringslivet, og jeg vil anta at SMS vil bli viktigere og viktigere som alternativ bærer til internett. I sin natur er den orientert rundt (nesten alltid) garantert leveranse av melding med leveransekvittering – i strid med internetteknologien som er stateless – altså uten garanti for leveranse og kvittering, sier Hans Jørgen Eliassen.

Dette er trolig musikk i ørene til mobilselskapene, som i konkurransen har vært nødt til å pakke den tidligere melkekua SMS inn i abonnementene med ringeminutter og datatrafikk.

    Les også:

Til toppen